11-08-2019

ANKETA Zabrana pušenja u zatvorenom prostoru od srijede

U Crnoj Gori zabrana pušenja u zatvorenom prostoru stupa na snagu 14. avgusta, na osnovu Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

ANKETA Zabrana pušenja u zatvorenom prostoru od srijede | Radio Televizija Budva






Zakon je objavljen u Službenom listu Crne Gore 7. avgusta, a stupa na snagu osam dana od objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

Usvajanjem novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda prestaće da važi Zakon o taksama i više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu.

Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora (prostorija mora da bude izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostali dio prostora, a površina ne smije da bude manja od deset metara kvadratnih, da zauzima više od 20 odsto radnog, odnosno javnog prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore).

Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili dijelu gdje se konzumiraju hrana i piće.

Još jedna važna novina jeste da se ovim zakonom uređuje promet i upotreba novih duvanskih proizvoda i elektronskih cigareta. I prema ovim vrstama oprodijeljen je isti stav – zabranjena je njihova upotreba u zatvorenom, tj radnom ili javnom prostoru.

Predviđenje kazne za nepoštovanje ovog Zakona za pravna lica izose od 500 do 20.000 eura, za odgovorno lice u pravnom licu od 100 do 2.000 eura, za preduzetnike od 150 do 6.000 eura, i za fizička lica od 30 do 1.000 eura.

Nadzor nad sprovođenjem zakona vrši Ministarstvo, dok poslove inspekcijskog nadzora vrše Uprava za inspekcijske poslove i to preko zdravstvenih, sanitarnih, tržišnih i turističkih inspektora.

Ministar Kenan Hrapović ranije je saopštio da u Crnoj Gori od raka pluća oboli oko 400 osoba godišnje, a da liječenje jednog pacijenta, prema podacima iz 2015. godine, košta oko 70 hiljada EUR.

To je, smatra on, alarm za zdravstveni sistem koji ukazuje na potrebu unapređenja, prije svega preventivnog djelovanja.