02-09-2019

Antologijska edicija "Deset vekova srpske književnosti"

U okviru programa III književnog festivala „Ćirilicom“, večeras će na Trgu između crkava od 21 čas, biti predstavljena antologijska edicija „Deset vekova srpske književnosti“ čiji je pokretač i glavni urednik akademik Miro Vuksanović.Osim akademika Vuksanovića na Trgu će o antologijskoj ediciji govoriti i Novica Đurić.

„Deset vekova srpske književnosti“ je izdavački poduhvat izdavačkog centra Matice srpske a glavni cilj edicije nije samo književni, već ona ima i istorijski, kluturološki, leksički, prosvetiteljski, nacionalni i duhovni značaj i predstavlja svojevrsnu mapu srpske književnosti u deset vijekova sadržanu. Antolgija je pokrenuta sa namjerom da prikaže cjelovit razvitak književnosti, od 12. vijeka koji je početni do 21. vijeka koji je desti u nizu, od usmene i žitijske književnosti do savremenih književnih žanrova. Riječ je o otvorenom poduhvatu, sa ciljem da na kraju izdaju više od 200 knjiga u zbiru.

Knjige izlaze u godišnjim kolima, po pravilu u deset knjiga, prvo kolo je objavljeno 2010. godine dok je posljednje, deseto objavljeno u aprilu ove godine.