20-02-2020

Aparat za analizu krvi u budvanskom Domu zdravlja u kvaru, nemoguće uraditi CRP nalaz

Iz budvanskog Doma zdravlja obavještavaju građane da je aparat za analizu krvi u Biohemijskoj labortaoriji u kvaru, te da se trenutno mogu obaviti samo neke od analiza. Očekuje se da će kvar biti otklonjen do kraja nedjelje.



Prekjuče u popdnevnim satima došlo je do kvara na aparatu za anlizu krvi u Biohemijskoj laboratoriji i trenutno nije moguće obaviti sve pretrage.

"Radi se o vrlo specifičnom kvaru, samo jedan serviser u Crnoj Gori vrši tu popravku, ali je spriječen da dođe. Očekujemo sanaciju kvara do kraja nedjelje i da će do ponedjeljka aparat biti osposobljen za rad. Biohemija se ne radi, ali se rade druge analize, krvna slika, sedminetacija, urin i hematostasne analize. Iz ovih analiza može dosta da se vidi o stanju pacijenta, tako da nije potrebna biohemijska analiza. Najveći broj pacijenata koji nam se javlja u ovom periodu javlja se zbog repsiratornih problema i kašlja, a tu krvna slika i sedimentacija mogu dosta da nam kažu" kazala je doktorka Marija Mlaišić Korać.

Narednih par dana neće biti moguće uraditi CRP nalaz.

"CRP nije nezamjenjiva dijagnostička mjera, iz krvne slike, sedimentacije i leukocita može dosta toga da se zaključi" kazala je.

U privatnim zdravstvenim ustanovama u Budvi nalaz krvne slike iznosi od 12 do 16 eura, cijena CRP nalaza iznosi od sedam do deset eura, dok cijena urina kod privatnika iznosi od pet do šest eura.