17-12-2021

Apel ugostitelja i turističkih radnika: Dozvoliti dočeke na trgovima uz kovid potvrde

Turistički radnici, ugostitelji i organizatori koncerata apelovali su na zdravstvene vlasti da još jednom ipak razmotre mogućnost da dozvole organizovanje dočeka Nove godine na trgovima u kontrolisanim uslovima i uz kovid potvde, kao što će, prema trenutno aktuelnim epidemiološkim mjerama, to biti dozvoljeno u hotelima, klubovima i diskotekama.

Apel ugostitelja i turističkih radnika: Dozvoliti dočeke na trgovima uz kovid potvrde | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Predsjednik budvanskog Udruženja ugostitelja Aleksandar Jovanović za Pobjedu je kazao da bi bila nemjerljiva šteta za kompletnu turističku privredu, a posebno za grad Budvu, da se doček Nove godine na otvorenom ne organizuje već drugu godinu zaredom.

"Apelujemo da se nađe način, uvaži naša argumentacija, da se dogovorimo o nekom minimumu uslova. Smatramo da je dvije godine ne organizovati doček u Budvi, koja je prijestonica crnogorskog turizma, neprihvatljiva stvar, a posebno jer vidimo da gradovi u okruženju organizuju dočeke Nove godine", naglasio je Jovanović.

On smatra da je moguće uz dobru organizaciju realizovati dočeke Nove godine na trgovima, po istom principu kako su se ljetos organizovali festivali na Crnogorskom primorju, poput Si densa, ili kako se organizuje Novogodišnji bazar u Podgorici ili sportski događaji poput košarkaških ili fudbalskih utakmica.

Sa njim je saglasan i muzički producent i organizator brojnih događaja i festivala kao što su Siti gruv u Podgorici, Royal Music, ali i dočeka novih godina u Baru, Kotoru, Budvi, godinama unazad, Dragan Bulajić koji za Pobjedu kaže da, bez želje da ocjenjuje epidemiološku situaciju ili mjere kojima se zdravstvene vlasti bore protiv pandemije, ukazuje na to da je mjere na otvorenom prostoru moguće kontrolisati.

"Ukazujemo na pozitivne primjere koje smo zajedno realizovali, muzičke festivale i koncerte tokom ljeta, a nijesmo izazvali klastere i rast oboljelih. Dakle, samo tražimo iste uslove kao i za zatvorene prostore, sa garancijom da je to moguće kontrolisati i realizovati", kazao je on.

Jovanović takođe ukazuje da se uz kontrolu kovid potvrda i ograđene trgove mogu organizovati dočeci Nove godine na otvorenom uz rigorozno poštovanje epidemioloških mjera, iako je argumentacija Ministarstva zdravlja da je takve događaje nemoguće kontrolisati.

Apeluju na Ministarstvo da se razmotri takva odluka i ukazuju na sve manji broj prijavljenih slučaja zaraza u Crnoj Gori posljednjih nedjelja od Instituta za javo zdravlje.

Jovanović je u ime Udruženja ugostitelja Budve poručio da im je jako važno zdravlje nacije.

Bulajić je ukazao na još jedan aspekt priče naglašavajući da doček na otvorenom daje više mogućnosti i onima koji imaju novca za hotelske i klupske provode, a onima koji nemaju dovoljno ostavlja samo mogućnost okupljanja i provoda na privatnim zabavama.

"Sugerisali smo da će zabrana generisati mnoštvo privatnih zabava koje niko neće moći kontrolisati. Vjerujem da će Ministarstvo sagledati sve aspekte i dozvoliti koncerte uz iste uslove kao u zatvorenom prostoru", zaključio je Bulajić.