28-05-2018

"Art fiction" u Dukley galeriji

Dukley European Art Community organizuje izložbu "Art fiction" kreativne grupe Mir. Izložba će biti svečano otvorena u utorak, od 19 časova, u Dukley Art Gallery, u zgradi nadomak Staroga grada.

Ova grupa, kao punopravno, perspektivno , kreativno udruženje oformila se 2017. godine, odmah obilježivši ulaz u arenu savremene umjetnosti inovativnim projektom "Art fiction". Ideja je da je umjetnost navigator u podsvjesnom svijetu gdje slika postaje preuveličana, a koncepti postaju slike, navode organizatori izložbe.

"Na primjer, aktivisti uzburkavaju kulturnu zajednicu prouzrokujući podsvjesnu želju da se stvori nešto što ne može biti izvedeno bukvalno ali može da bude izvedeno virtualno u umjetnosti, jednostavno oslikavajući ono što je željeno na slici i na taj način se postiže cilj , zato što su radnje dostupne svijesti „gledaoca“ samo kroz društvene mreže.

U ovom projektu, sem poboljšanja kvaliteta polja aktivizma u umjetnosti, glavna stvar je razvoj psihotehnika virtuelnosti u umjetnosti, dizajnirana kao „ART- FICTION“", ističe se iz organizacije.

Zadatak projekta je stvoriti meta poziciju u vezi aktivizma kao sredstva izražaja.

Svrha "Art - fiction" je otklanjanje patosa u umjetnosti kroz humor koji je svojstven Odesovoj školi za navigaciju. Kako oni navode, na ovaj način, u novom koordinantnom sistemu, umjetnost otkriva tajne, a upravo to je situacija u kojoj je patos irelevantan.