02-06-2022

Automobilska industrija jedna od najnaprednijih

Automobilska industrija je jedna od najnaprednijih, sa najvećom dodatom vrijednošću, saopštio je ministar za inovacije i rast Bugarske, Daniel Lorer.

Automobilska industrija jedna od najnaprednijih | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/ arhiva

On je tokom uvodnog govora na Forumu automobila i mobilnosti južna i istočna Evropa 2022 koji je održan u Sofiji, kazao da Bugarska može da se pretvori u centar za inovacije za industriju, posebno kada su u pitanju električni automobili.

Prema njegovim riječima, automobilska industrija privlači strane investitore u Bugarsku, što rezultira stalnim povećanjem broja radnih mjesta, prenosi novinska agencija BTA.

Postoji tendencija sve većeg broja investitora zainteresovanih za otvaranje pogona i razvojnih centara.

Vlade su voljne da promovišu razvoj industrije tokom narednih godina. Lorer je predložio da se to može uraditi kroz Zakon o promociji investicija.

Lorer je govorio o radu u posljednjih nekoliko mjeseci na sedam novih projekata vrijednih više od dvije milijarde leva.

„Ako se implementiraju, oni imaju potencijal da otvore više od četiri hiljade radnih mjesta. U maju je japanski proizvođač automobila, koji već ima pogone u Srbiji, kontaktirao InvestBulgaria Agency da se raspita o poslovanju ovdje“, rekao je Lorer.

Konferenciji Automotive & Mobiliti prisustvovao je i predsjednik Bugarske, Rumen Radev, koji je rekao da je auto-industrija industrija koja najbrže raste.

„Za samo deset godina dostigla je deset do 12 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Ako zadrži ovu stopu rasta, dostići će oko 20 odsto“, precizirao je Radev.

On je dodao da 90 odsto automobila proizvedenih u Evropi ima komponente koje su proizvedene u Bugarskoj, dok je 80 odsto automobilskih senzora, koji se prodaju u Evropi, takođe proizvedeno u toj zemlji.