13-04-2020

Bafet: Velika je panika na berzi, ovo nisam vidio za svojih 89 godina

Jedan od najpoznatijih svjetskih investitora Voren Bafet izjavio je u intervjuu za “Market Watch” da aktuelne trendove na svjetskim berzama nije vidio za svojih 89 godina.


Foto: Tanjug/AP

On je sadašnju paniku na berzi u Njujorku uporedio sa onom iz 1987. godine kada su iznenada svjetske berze izgubile 1.700 milijardi dolara, u danu koji je nazvan “Crni ponedjeljak”.

Bafet je savjetovao investitore da pomno prate berzu, “iz sekunde u sekundu”, jer svaka vijest ima dramatičan uticaj na rast ili pad cijena akcija. Bafetov konglomerat “Berkšajr Hatavej” procjenjuje se trenutno na 128 milijardi dolara.

Bafet je prošle nedjelje povukao kontroverzan investicioni potez, jer je za 45,3 milijarde dolara kupio akcije jedne od najvećih američkih aviokompnaija Delta erlajns i sada drži 11 odsto akcija u toj kompaniji, prenosi novac hr.

Pojedini analitičari su osporavali ovaj njegov potez smatrajući da se aviokompanije još dugo neće oporaviti od posljedica epidemije korona virusa, dok su drugi investitori krenuli sa sličnim investicijama, poput Sitigrupe.

Bafet smatra da bi aviokompanije koje sada bilježe ogromne gubitke zbog krize sa korona virusom, mogle da budu dobra dugoročna investicija.








Izvor: N1/Cdm