08-02-2019

Bahatost vozača ugrožava bezbjednost pješaka

Problem o kom smo već pisali, sa kojim se susreću naši sugrađani, pogotovo u ranim jutarnjim časovima, je uzurpacija trotoara kod trgovinskih objekata zbog snadbijevanja.



Slika koju vidite je snimljena jutros, u 8 sati, kad većina naših sugrađana ide na posao, dok djeca odlaze u školu i vrtiće.

Kamion, osim što je parkiran na trotoaru, zauzeo je i skoro cijelu jednu traku bulevara, što znači da pješaci moraju rizikovati i hodati sredinom jedne od najprometnijih ulica u Budvi.



Ograda koja je podignuta između dvije saobraćajne trake treba da spriječi pješake da prelaze ulicu mimo pješačkog prelaza i gdje to nije bezbjedno. Međutim, vozila koja su parkirana poput ovog kamiona dovode pješake u mnogo veću opasnost, jer se kreću sredinom kolovoza.

Član 60 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima kaže da je zabranjeno parkiranje na trotoaru, osim ako je to dozvoljeno (regulisano) saobraćajnom signalizacijom, i ako na trotoaru, kad je vozilo parkirano, ostane slobodan prolaz za pješake najmanje širine 1,6 metara, koji ne smije biti uz ivicu kolovoza - što u ovom slučaju nije ispoštovano.

Iako je zakon regulisao ovu materiju, ona se u dobroj mjeri ne poštuje, kazne nisu djelotvorne, a saobraćajna kultura je na niskom novou.

Iz opštinskog Sekretarijata za komunalno stambene poslove su najavili da će ubrzo postaviti stubiće na ovom trotoaru.