26-05-2020

Begić: Masku ću do daljnjeg nositi u zatvorenom, za okupljana optimalan broj od 150 do 200 osoba

Zaštitnu masku nosiću do daljnjeg u zatvorenom javnom prostoru. To je gostujući u Bojama jutra kazao pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, Senad Begić odgovarajući na pitanje do kada će biti obavezno nošenje maski.

Begić: Masku ću do daljnjeg nositi u zatvorenom, za okupljana optimalan broj od 150 do 200 osoba | Radio Televizija Budva

On je kazao da djeca u vrtićima, koji bi, kako je najavljeno trebalo da budu otvoreni naredne sedmice, neće nositi maske.

“Ali vaspitači i ostali zaposleni će biti obavezni”, rekao je Begić.

Najavio je da rizik od svakog javnog okupljanja postoji i da se mora odrediti granica koliko ljudi može da prisustvuje nekom događaju.

“Optimalno je od 150 do 200 na otvorenom prostoru, dok za brojke i način okupljanja u zatvorenom prostoru treba dobro razmisliti”, rekao je Begić.

Iako u Crnoj Gori više nema aktivnih slučajeva koronavirusa, Begić je upozorio da nema opuštanja i da “ne možemo da odahnemo”.

“To što smo korona fri ne znači da je opasnost prošla”, upozorio je Begić.

On je govoreći o otvaranju granica kazao da bi bio neiskren kada bi rekao da ga to ne plaši.

“Svaki masovni priliv nosi određeni rizik za male zdravstvene sisteme kao naš. Spremniji smo nego što smo bili, radićemo sve što je u našoj moći da štitimo i unapređujemo zdravlje građana”, istakao je Begić.

On je kazao da je zadatak Instituta da štiti zdravlje građana, i da odluka da se granice Crne Gore otvore samo za pojedine države je donijet samo iz tog razloga.

“Odluka se ne odnosi ni na jednu državu posebno, samo na one zemlje gdje je stopa oboljelih manja od 25 na 100.000 stanovnika. Znamo da se situacija na terenu brzo mijenja i zbog toga je oprez velik. Siguran sam da će države regiona i Evrope relativno brzo dostići ovu brojku”, rekao je Begić.