26-09-2022

Biblioteka svakog dana bogatija za nekoliko članova, Budvani u toku sa književnim naslovima

Desanka Rađenović iz Javne ustanove Narodna biblioteka Budve saopštila je koji su to najčitaniji naslovi u posljednje vrijeme. Jedan od njih je roman u stihu pod naslovom "Deca”, autorke Milene Marković, dobitnice NIN-ove nagrade, koji je ove godine promovisan upravo u budvanskoj Narodnoj biblioteci.

Biblioteka svakog dana bogatija za nekoliko članova, Budvani u toku sa književnim naslovima | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Serijal "Sedam sestara" Lusinde Rajli, zatim "Nedovršena knjiga jednog detinjstva", autora Đorđa Lebovića, "Reka sa četiri ušća" Siniše Kovačevića, roman "Deca" Milene Marković za koji je dobila NIN-ovu nagradu, kao i "Smrtni ishod atletskih povreda", autorke Milice Vučković izdvajaju se kao najčitaniji, navela je Rađenović u ime Narodne biblioteke Budve.

Nezaobilazna tema razgovora bila je i vraćanje odnosno nevraćanje knjiga.

"Vraćanje knjiga je uredno, ima naravno i čitalaca koji to ne urade u roku od 14 dana koji su bibioltečkom uredbom određeni, ali mi ih pozivamo da to urade, u sklopu našeg radnog vremena koje je radnim danima od 8 do 20h naveče, dok je to subotom od 8 do 13h", kazala je on.

Rađenović ističe da je bibliotečki fond veoma bogat.

"Kako školskih lektira, tako i beletristike, popularne psihologije, slikovnica za najmlađe. Kod nas mogu da se pronađu sve lektire", istakla je.

Dodaje da su zadovoljni ovogodišnjim upisom.

"Nama je upis redovan, i dalje je aktivan za ovu godinu i svaki dan imamo tri ili četiri nova člana", istakla je.

Ona se osvrnula i na rad odjeljenja za najmlađe.

"Imamo koleginice koje rade sa djecom i kao kolektiv se brinemo da djeca ovdje imaju adekvatnu edukaciju", kazala je ona.

Naši sugrađani, ali i turisti često poklanjanju svoje njige biblioteci.

"To je divno, jer ko pokloni knjigu poklonio je mnogo", kazala je Rađenović.

Bibliotečka djelatnost u Budvi ima tradiciju dugu 150 godina, a u zgradi Akademije znanja u kojem se nalazi "Narodna biblioteka Budve" ulazi i područno odjeljenje biblioteke "Stefan Mitrov Ljubiša", koja se nalazi u Crvenoj komuni u Petrovcu, podsjetila je Rađenović.