27-01-2021

Bild: Merkel za potpuno zatvaranje Njemačke

Njemačka kancelarka Angela Merkel založila se, tokom sastanka rukovodstva Hrišćansko-demokratske unije (CDU), za mogućnost potpune zabrane putovanja u cilju smanjenja broja novozaraženih, javili su njemački mediji.


Foto: AFP

"Nama se stvar otima kontroli. Moramo pooštriti mjere inače ćemo za 14 dana opet biti tamo gdje smo bili. Zar ne možemo zabraniti putovanja?", rekla je Angela Merkel tokom video-konferencije sa čelnim CDU političarima saveznih pokrajina, prenosi dnevnik "Bild" pozivajući se na učesnike sastanka.

Ona je ukazala na to da je tokom božićnih praznika dnevno 50.000 Njemaca putovalo na Kanarska ostrva i Maldive.

"Trebali bismo prorijediti avionski saobraćaj da se više ne može nikuda", rekla je Merkel prema navodima učesnika sastanka, a takođe je spomenula i mogućnost zatvaranja granica, kao što je to bio slučaj na proljeće.

Ona je na istom sastanku dovela u pitanja ublažavanje strogih mjera zatvaranja nakon sredine februara. Kao razlog i dalje teškoj situaciji, uprkos padu broja novozaraženih, Merkel je navela pojavu novog mutirajućeg koronavirusa koji se širi mnogo većom brzinom.

Ako dođe do eventualnog popuštanja mjera nakon sredine februara, Merkel je mišljenja da prvo treba otvoriti vrtiće i škole, nakon toga maloprodaju i tek na kraju gastronomiju.

U Njemačkoj su do sredine februara na snazi oštre mjere zatvaranja koje uključuju zabranu rada gotovo cjelokupne maloprodaje, ugostiteljskih, kulturnih i sportskih objekata.


(Hina/N1.ba)