28-08-2020

Birači iz karantina i samoizolacije mogu izaći da glasaju

Birači koji su, na osnovu rješenja sanitarne inspekcije, smješteni u karantin ili samoizolaciju, a nijesu pozitivni na koronavirus, mogu u nedjelju izaći da glasaju na biračkom mjestu uz obavezno pridržavanje svih propisanih mjera, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.


Ilustracija, Foto: Shutterstuck

Ministarstvo je, kako su kazali, uvažavajući odluku Ustavnog suda, a na predlog Instituta za javno zdravlje da svi birači koji žele da ostvare biračko pravo mogu to da učine uz pune mjere zaštite od prenosa zarazne bolesti novog koronavirusa, donijelo je Naredbu kojom se na bliži način uređuju ostvarivanja biračkog prava za određene kategorije stanovništva.

Navodi se da se u nedjelju od sedam do 20 sati, moraju preduzeti dodatne mjere zaštite birača koji su na osnovu rješenja sanitarne inspekcije smješteni u karantin ili samoizolaciju.

Iz Ministarstva su kazali da se moraju preduzeti dodatne mjere zaštite i birača koji se nalaze na bolničkom liječenju zbog infekcije koronavirusom, kao i birača koji se nalaze u bolnici radi dijagnostike, liječenja, medicinske rehabilitacije ili zdravstvene njege, koja nije prouzrokovana infekcijom tim virusom.

Navodi se da birači koji su, na osnovu rješenja sanitarne inspekcije, smješteni u karantin ili samoizolaciju prilikom ulaska u Crnu Goru ili zbog sumnje da su bili u kontaktu sa licima oboljelim od novog koronavirusa ili sa osobama za koja postoji sumnja da su oboljela od ove bolesti, mogu da izlaze iz karantina ili porodičnog smještaja ili drugog objekta, radi glasanja na biračkom mjestu.

Iz Ministarstva su objasnili birači da mogu da izlaze samo u vremenu potrebnom za glasanje, uz obavezno pridržavanje svih propisanih mjera (nošenje zaštitne maske, fizička udaljenost od dva metra, dezinfekcija ruku i drugo), u skladu sa preporukama Državne izborne komisije (DIK) sadržanim u Tehničkim preporukama za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača.

"Birači koji su na osnovu rješenja sanitarne inspekcije, smješteni u karantin ili samoizolaciju jer imaju pozitivan rezultat PCR testa na novi koronavirus i imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti, mogu samo da glasaju putem pisma u porodičnom smještaju ili drugom objektu u kojem su smješteni", kazali su iz Ministarstva.

Oni su objasnili da su ti birači dužni da se tokom glasanja obavezno pridržavaju svih propisanih mjera (nošenje zaštitne maske, fizička udaljenost od dva metra i drugo), u skladu sa Preporukama DIK-a.

Navodi se da su povjerenici za glasanje van biračkog mjesta prilikom postupanja po zahtjevu za glasanje putem pisma, dužni su da se pridržavaju svih propisanih mjera (fizička udaljenost od dva metra, dezinfekcija ruku, nošenje zaštitne maske i rukavica i jednokratne prekrivke za odijelo i drugo), u skladu sa Preporukama DIK-a.

Iz Ministarstva su kazali da su povjerenici, prilikom povratka na biračko mjesto dužni da se pridržavaju svih propisanih mjera (fizička udaljenost od dva metra, dezinfekcija ruku i koverte sa glasačkim listićem, nošenje zaštitne maske, odlaganje korišćene zaštitne opreme i drugo).

"Birači koji se nalaze na bolničkom liječenju zbog infekcije novim koronavirusom, koji glasaju putem pisma u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se nalaze na bolničkom liječenju, dužni su da se tokom glasanja obavezno pridržavaju svih propisanih mjera (nošenje zaštitne maske, fizička udaljenost od dva metra, dezinfekcija ruku i drugo), u skladu sa Preporukama DIK-a", kazali su iz Ministarstva.

Kako si rekli povjerenici su, prilikom postupanja po zahtjevu za glasanje putem pisma, dužni da se pridržavaju svih propisanih mjera (nošenje zaštitnog odijela, visoko filtracione maske, vizira, rukavica, adekvatne obuće ili zaštite za obuću i drugo).

"Povjerenici, prilikom postupanja po zahtjevu za glasanje putem pisma ove kategorije birača u zdravstvenoj ustanovi, dužni su da postupaju u skladu sa propisom kojim se uređuje način i postupak sprovođenja mjera za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, a po uputstvima prisutnog zdravstvenog radnika", objasnili su iz Ministarstva.

Oni su kazali i da su birači koji se nalaze u bolnici radi dijagnostike, liječenja, medicinske rehabilitacije ili zdravstvene njege, koja nije prouzrokovana infekcijom novim koronavirusom, koji glasaju putem pisma u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se nalaze, dužni su da se tokom glasanja obavezno pridržavaju svih propisanih mjera.

Iz Ministarstva su naveli i da su povjerenici, prilikom postupanja po zahtjevu za glasanje putem pisma tih birača, dužni da se pridržavaju svih propisanih mjera (nošenje zaštitnog ogrtača/mantila, visoko filtracione maske, rukavica i drugo), u skladu sa Preporukama DIK-a.

"Nepostupanje po ovim mjerama podliježe krivičnoj odgovornosti. Zadužuju se nadležni državni organi da pojačaju kontrolu poštovanja mjere samoizolacije, u skladu sa ovom naredbom i rješenjima sanitarne inspekcije", zaključili su iz Ministarstva.


Izvor: Mina