29-12-2020

Bitcoin dotakao nivo od 28.000 dolara, trenutno bi bio 11. najveća kompanija na svijetu

Bitcoin je, teoretski, 11. najveća kompanija na svijetu ako se posmatra tržišna kapitalizacija. Iza njega se nalaze i neke od najvećih svetskih korporacija, piše Financial Express a prenosi Blic.


Foto: Ilustracija/Shutterstock

Cijena bitcoina je za vikend prvi put prešla prag od 27.000 dolara, a samo par sati kasnije je dostigla i 28.000, navodi portal Startit.

Trenutno se najpopularnija kriptovaluta trguje po cijeni od oko 26.700 dolara.

Bitcoin je sada najveći finansijski servis na svijetu sa tržišnom kapitalizacijom od 508,97 milijardi dolara, koja je prevazišla i onu koju imaju neke od najvećih finansijskih i platnih institucija na svijetu. Istina je da je teško porediti ove dvjje stvari, ali su čak i ove kompanije “veoma zainteresovane” za kripto valute.

Usred nevjerovatnog rasta bitcoina, generalni direktor Coinbase-a je ipak izdvojio vrjneme da upozori investitore da ulaganje u kripto-valute sa sobom nosi nezanermaljiv rizik.

“Ne možemo dovoljno da naglasimo koliko je važno da se shvati da ulaganje u kripto-valute nije bez rizika. Prije svega, kripto je nestabilna klasa imovine — često više nego tradicionalni finansijski insturmenti na koje su investitori navikli. To znači da tržište može da krene u bilo kom smjeru mnogo brže nego na berzama”, napisao je u kompanijskom blogu prošle nedjelje, a prenosi Startit.




Izvor: Investitor