15-03-2021

Blagotvorno dejstvo posta

Post se smatra najstarijom metodom čišćenja organizma. Savremena medicina potvrđuje da je post delotvoran i da poboljšava zdravlje čitavog organizma. Tokom posta organizam se oslobađa štetnih materija, ubrzava se topljenje masnih nasalaga, podmlađuju se ćelije i tkiva, izoštrava se pamćenje.

Blagotvorno dejstvo posta | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com

Da bi se osetilo blagotvorno dejstvo posta vrlo je važno da on bude pravilno sproveden jer u suprotnom može doći do narušavanja zdravlja. Neizbalansirana ishrana tokom perioda posta dovodi do porasta telesne mase, povećanog holesterola i triglicerida, anemije, pada imuniteta. Ovo se uglavnom događa zbog prevelike količine rafinisanih ugljenih hidrata koji se unose putem hleba, peciva, posnih kolača.

Posebno su štetne trans masti koje su prisutne u pojedinim pekarskim proizvodima, biljnoj pavlaci, šlagu, biljnim sirevima. Kako bi se sve ovo izbjeglo dobro je unapred osmisliti i planirati obroke. Važno je obezbediti dovoljnu količinu povrća, voća, kvalitetnih masti a onda sve to pretvoriti u ukusne i zdrave obroke.

Potrebno je da se životinjski proteini zamene biljnim jer oni doprinose osećaju sitosti. Proteine životinjskog porekla najbolje zamenjuju mahunarke te bi bilo poželjno da se što češće nađu na jelovniku. Na ovaj način se sprečavaju napadi gladi koji dovode do prejedanja ili do neprekidnog grickanja između obroka.

Posebnu pažnju bi trebalo obratiti na doručak jer je on temelj dobrog zdravlja. Kvalitan doručak daje dovoljno energije za obavljanje svih aktivnosti koje nas čekaju tokom dana. Nažalost upravo ovaj obrok se najčešće preskače, a dodatan problem nastaje tokom posta jer je sužen izbor namirnica. Izbalansiran doručak bi trebalo da sadrži složene ugljene hidrate, belančevine i masti. To konkretno znači da u obroku budu zastupljene integralne žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, semenke, biljna ulja i povrće koje bi bilo najbolje koristiti u vidu sveže salate.

Zgodna varijanta za doručak su namazi jer se brzo i jednostavno pripremaju, mogu se pripremiti unapred, spremaju se od sezonskih namirnica. Idealni su za užurbana jutra! Ukoliko ne stignete da doručkujete kod kuće možete ih poneti na posao. Dovoljno je da na putu do posla kupite jedan integralni hleb ili kiflu. Naravno, na tržištu postoje dobri namazi i paštete ali domaća varijanta vam pruža mogućnost za eksperimentisanje i prilagođavanje sostvenim potrebama i ukusu. Osim toga namazi u domaćoj radinosti su uvek jeftinija opcija.