16-05-2018

"Bokobran" brani Pontu Seljanova

Neformalna građanska Inicijativa Bokobran pozvala je sve građane Boke Kotorske na mirnu protestnu šetnju i skup na Ponti Seljanova, kako bi ukazali na neustavne mehanizme, koje su uspostavili državni i lokalni organi upravljanja, a koji su, kako navode, nas doveli u situaciju da se svrstamo u zemlje Trećeg svijeta, izvozom vlastite teritorije.

Realizacijom projekta kompanije Sea Trade, koji je u planu na Ponti Seljanovo, Tivćani će ostati bez najvećeg i najpopularnijeg javnog gradskog kupališta. Sem toga, projekat predviđa ekocid u vidu nasipanja novih plažnih površina, kojima će nepovratno biti uništen živi svijet na morskom dnu.

Skup je zakazan za petak, 18.maj 2018.godine, u 18 sati.

Okupljanje je na rivi ispred Upravne zgrade Porto Montenegro (Dom vojske), a u planu je protestna šetnja do svetionika na samom rtu Ponta Seljanovo, gdje će se prisutnima obratiti predstavnici Bokobrana, aktivisti bokeških NVO i građani Seljanova.

Sudbina Ponte Seljanova ne razlikuje se značajno od sudbine brojnih akraktivnih lokacija u Boki Kotorskoj, ali je slikovit primjer prakse, u kojoj je građanima sistematskim naporima Vlade Crne Gore, Ministarstva održivog razvoja i turizma, te pomirljivim i saučesničkim stavom lokalnih uprava, oduzeto pravo da upravljaju vlastitom teritorijom i donose odluke o istoj.

"Ovo tlo pripada nama, kao građanima ove zemlje. Ovo su naše plaže koje zapljuskuje naše more. Ukoliko ne preuzmemo odgovornost i ne pobunimo se protiv bezumlja koje je na snazi, naša djeca neće imati ni more ni gore, koje će moći nazvati svojima", istakli su iz Bokobran-a.