24-02-2021

Borba protiv vršnjačkog nasilja u fokusu Ministarstva

Iz ministarstva ističu da su kvalitetno obrazovanje, očuvanje integriteta ličnosti učenika i uspostavljanje bezbjednog školskog okruženja neki su od ključnih prioriteta novog ministarstva

Borba protiv vršnjačkog nasilja u fokusu Ministarstva | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels, Max Fischer

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta saopštilo je danas da je borba protiv vršnjačkog nasilja u fokusu tog Vladinog resora.

Kazali su, povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, pod nazivom „Dan roze majica“, žele da osnaže i i ohrabre sve inicijative koje za cilj imaju prepoznavanje, suzbijanje i predupređivanje vršnjačkog nasilja u školskim ustanovama.

Ističu da su kvalitetno obrazovanje, očuvanje integriteta ličnosti učenika i uspostavljanje bezbjednog školskog okruženja neki su od ključnih prioriteta novog ministarstva.

Podsjetili su da su ovog mjeseca obrazovali Radnu grupu za praćenje pojave vršnjačkog nasilja i vandalizma u školskim ustanovama, čiji su članovi iz redova Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Zavoda za školstvo i Nevladinog udruženja „Roditelji“.

Radna grupa je obrazovana, kako navode, sa zadatkom da neprekidno analizira podatke o pojavama koje prepoznaje program za suzbijanje nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

"Danas se u školama na kreativan način, kroz priredbe i radionice, đacima predstavlja važnost nenasilnog vida komunikacije, promoviše tolerancija, poštovanje različitosti i podstiče saosjećajnost. Usvajanje takvih poruka i takvog obrasca ponašanja djece u školama mora da bude naš zajednički zadatak", zaključuje se u saopštenju.