04-12-2018

Boreta ubijen iz "kalašnjikova", sve čaure potiču iz istog oružja

Svih 12 čaura sa mjesta likvidacije Đorđa Borete ispaljeno je iz istog oružja, automatske puške "kalašnjikov". Ovo je u Višem sudu kazao vještak balističke struke Božidar Bakić.

Boreta ubijen iz

Kako je pojasnio, tip puške utvrđen je na osnovu opštih i individualnih karakteristika koje ostaju nakon ispaljenja, a osoba koja je pucala je, prema mišljenju vještaka, mijenjala ugao uzdužne ose u odnosu na objekat. Ipak, stajna tačka lica koje je ispalo projektile može se jasno odrediti.

"Na osnovu mjesta udara projektila može se zaključiti da su projektili ispaljeni iz pravca neposredno pored terase objekta gdje se desio sporni događaj, te da je mijenjan ugao ispaljenja u odnosu na objekat", pojasnio je Bakić, piše FOS.

Idući pretres zakazan je za 17. decembar kada će isti vještak nastaviti da odgovara na pitanja.

Podsjećamo, Boreta i Zečević ubijeni su 7. decembra 2016. godine ispred lokala "Trofej".

Za ovo djelo terete se Vladimir Šmanja i Miljan Bulatović koji se nalaze u istražnom zatvoru, dok se ostalim osumnjičenima - Vasiliju Rafailoviću, Ratku Vušoviću i Ivanu Cicmilu sudi u odsustvu. Za njima je raspisana potjernica. Šmanja i Bulatović ranije su negirali krivicu. Rafailović i Vušović se optužnicom specijalnog tužioca terete da su 7. decembra 2016. sa umišljajem ubili Boretu i Zečevića i teško ranili Iva Stanišića. Prema navodima optužnice, Rafailović je direktni izvršilac, a Vušović je označen kao saučesnik jer je upravljao motorom sa kojeg je Rafailović pucao. Postupak protiv braće Ilije i Boška Pavlovića spojen je sa ostalim okrivljenima.