13-12-2017

Boreti i ostalima ukupno 27 godina zatvora

Budvaninu Saši Boreti potvrđena je osmogodišnja kazna zatvora, dok je Refiku Hodžiću ovjerena sedmogodišnja robija zbog brodoloma barke „Mis Pat“ u avgustu 1999. godine kada je u crnogorskim vodama stradalo 35 osoba – saopšteno je Pobjedi iz Vrhovnog suda.

Boreti i ostalima ukupno 27 godina zatvora | Radio Televizija Budva

Odlukom Vrhovnog suda potvrđena je presuda Ismetu Balji i Agimu Gašiju, koji su dobili po šest godina zatvora, dok su Joko Nikaljević i Ramadan Balja oslobođeni optužbe usljed nedostatka dokaza.

Vrhovni sud potvrdio je odluku Apelacionog suda koju je donio 25. maja. U obrazloženju Apelacionog suda navodi se da su cijenjeni svi izvedeni dokazi i da je utvrđeno da su okrivljeni postupajući kao saizvršioci počinili krivično djelo - teško djelo protiv opšte sigurnosti. - Sud je utvrdio da su optuženi od putnika uzimali novac uz obećanje da će ih prevesti za Italiju.

Pri tome su koristili čamac ,,Mis Pat“ nedovoljnog kapaciteta za prevoz tol ravo za tu svrhu kupili optuženi Boreta i sada pokojni Goran Đuričković, angažujući pri tome nestručno lice - optuženog Refika Hodžića da upravlja tim čamcem.

Na taj način sa umišljajem su izazvali opasnost za putnike koje su se uz novčanu naknadu ukrcali na čamac, te isplovili prema Italiji, kojom prilikom je zbog preopterećenosti čamca kojim je upravljalo nestručno lice došlo do potonuća čamca i potopljenja osoba koje su bile na čamcu - navodi se u odluci Apelacionog suda. Kako su obrazložili, za Nikaljevića i Balju sud je utvrdio da nijesu počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.