18-03-2021

Borovinić Bojović: 23 respiratora ne rade, policija i tužilaštvo da se pozabave

Pušten je video snimak i prikazane su fotografije "kao dokaz da nijedan od 17 respiratora u KCCG ne radi".

Borovinić Bojović: 23 respiratora ne rade, policija i tužilaštvo da se pozabave | Radio Televizija Budva

Foto: Borovinić Bojović i Radulović na konferenciji, Foto: Savo Prelević

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je da očekuje da će se policija i tužilaštvo pozabaviti spornom trgovinom respiratora iz marta prošle godine, kada je kupljeno 33 aparata, od čega 23 ne radi.

Ona je to kazala na konferenciji za medije Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra Crne Gore (KCCG)

Na početku konferencije pušten je video snimak i prikazane su fotografije "kao dokaz da nijedan od 17 respiratora u KCCG ne radi".

Respiratori su kupljeni u aprilu prošle godine, o čemu su "Vijesti" nedavno pisale.

Više od pola "novih" respiratora ne radi, jednog uopšte nema
Radi se o trgovini 33 respiratora, plaćenih gotovo 600.000 eura.

Od 33, 17 koji su u KCCG ne radi.

Direktorka KCCG Ljiljana Radulović je rekla da je saznala za problem na jedan neobičan način - iz pitanja "Vijesti".

Pozvala je direktora Sektora za inženjering koji se upoznao sa tim da nema ugovora o respiratorima koji ne rade, pa se ne mogu vratiti proizvođaču ili poslati na servis.

"Nijedan aparat marke Uvent nije u upotrebi, osoblje se žali na to da ne ispunjavaju zadatke. Mi sada imamo 17 aparata, nijedan nije upotrebljiv. Ustanovljeno je da je jedan proizveden 2019, a ostali 2015. i 2016. Ne postoji ugovor o kupovini, nemamo saznanja da li su garanciji i ne znamo da li mozemo da planiramo njihov servis", rekla je Radulović.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je rekla da je nakon što ju je direktorka KCCG obavijestila, tražila informacije o ostalim bolnicama.

"Ne rade dva u nikšićkoj bolnici, dva u Kotoru, jedan u Baru. Svaki od aparata je plaćen oko 20.000. Tražila sam dokumentaciju u Ministarstvu zdravlja, ali sam našla samo dio. Od Vlade sam dobila svu dokumentaciju Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT). Ja nisam ni sudija ni policajac, ne mogu se time baviti, ali u oči upada to što nema ni ugovora ni garancije za ovu trgovinu", rekla je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da u dokumentaciji nema podataka da su respiratori 2015. i 2016. godište.

"Ne poklapaju se podaci iz fakture i onoga što je stiglo. Telefonskim putem je ugovorena trgovina 33 respiratora, od čega 23 nijesu upotrebljiva. Od 17 respiratora, 12 je poslato preko Glosarija na popravku. Vraćeni su neispravni. Ostaje pitanje šta ćemo sada sa njima", kazala je Borovinić Bojović.

Izvor: Vijesti