09-01-2022

Bris iz grla brže otkriva omikron od brisa iz nosa

Bris iz nosa koji se uzima prilikom brzog antigenskog testa neće pouzdano otkriti omikron soj u prvih nekoliko dana infekcije korona virusom, pa bi proizvođači testova trebalo da zatraže od regulatornih vlasti da korisnici sami uzimaju uzorke iz grla, rekao je ekspert za infektivne bolesti Majkl Majna.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Majna je to rekao nakon što je jedna studija utvrdila da je PCR tri dana brže otkrivao omikron od antigenskog testa.

Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) izrazila je zabrinutost oko samostalnog uzimanja brisa iz grla, prenio je Rojters.

"Zaražene osobe mogu da prenesu omikron drugima kada im se virus nalazi u grlu i pljuvački, prije nego što im dođe do nosa, tako da je bris iz nozdrva rano uzimati na početku infekcije, jer postoji mogućnost da se ne otkrije", rekao je Majna, bivši član harvardske Škole za javno zdravlje, a sada glavni naučni zvaničnik američkog sajta eMed.

Na osnovu studije "medRxiv" u kojoj su analizirani nalazi 29 zaraženih radnika u visokorizičnim profesijama, utvrđeno je da je PCR test detektovao omikron u prosjeku tri dana prije antigen testa.

"Kada je negativan antigenski test, zaraženi i dalje mogu imati veliki broj patogena i tako mogu da inficiraju ostale", rekla lider studije Blajt Adamson iz njujorške kompanije za smanjivanje rizika "Infektus ekonomiks LLC".

Majna je dodao da, kada antigenski test pokaže pozitivan rezultat, onda je vrlo pouzdan.

Na društvenim mrežama su pojedini eksperti savjetovali da korisnici antigen testa prvo uzmu bris iz grla, prije nego što dođu do nosa, ali FDA navodi da korisnici treba da prate uputstva proizvođača zbog bojazni da može da dođe do povrede, ako se alat ne koristi pravilno.

"Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da uzorke iz grla treba da uzimaju obučeni zdravstveni radnici", dodaje FDA.