23-03-2020

Broj 1616 za sve koji sumnjaju da su bili izloženi koroni

U Institutu za javno zdravlje (IJZ) danas je otvoren Call Centar, a jedinstveni besplatni SOS broj 1616, namijenjen je svima koji sumnjaju da su bili izloženi zarazi novim koronavirusom, ili imaju simptome koji ukazuju na zaraženost.

Broj 1616 za sve koji sumnjaju da su bili izloženi koroni | Radio Televizija Budva

Foto: geralt (CC0), Pixabay

Ministar zdravlja u Vladi Crne Gore, dr Kenan Hrapović, danas je u Institutu za javno zdravlje otvorio Call Centar, koji će građanima omogućiti efikasniju komunikaciju sa stručnjacima u Institutu za javno zdravlje.

Kako je saopšteno iz IJZ-a, linija 1616 biće otvorena svakog dana od 8 sati do 23 sata.

Hrapović je istakao da ovih dana svjedočimo odgovornom odnosu profesionalaca u borbi protiv virusa koji je pokorio svijet.

„Studenti medicinskog, stomatološkog i farmaceutskog fakulteta, koji će raditi u ovom Call centru, uvjeravaju nas da etika i profesionalizam i prije položene Hipokratove zakletve imaju svoje mjesto u borbi protiv ove pošasti“, kazao je Hrapović.

Obraćajući se i zahvaljujući studentima volonterima, rekao je da vjeruje da će ono što će oni raditi postati novi- budući model u organizaciji funkcionisanja zdravstvenih službi ne samo kod nas.

Hrapović se zahvalio svim zdravstvenim radnicima, koji su, kako je rekao, prva linija odbrane u ovom trenutku, kao i svim građanima koji se pridržavaju preporuka i naredbi Vlade.

„Jedino zajedništvom i složnim djelovanjem svih možemo pobijediti. Otvaranje ovog Call Centar važan je dio te borbe“, istakao je Hrapović.


Prof. dr Dragan Laušević, epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje, istakao je da je SOS linija namijenjena svim osobama, koje sumnjaju da su zaražene koronavirusom, onima koji imaju simptome na disajnim putevima, a ne znaju o čemu se radi, onima koji su došli u posljednjih 14 dana u Crnu Goru, a nisu se još uvijek javili epidemiološkim službama, ili nisu dobili rješenje Zdravstveno sanitarne inspekcije.

„Namijenjena je i onima koji su stigli prije 14 dana, nisu se do sada javili epidemiološkim službama, a imaju tegobe. Javljanjem na ovu SOS liniju mi ćemo im pomoći da zajedno procijenimo koji je rizik i da im damo jasna uputstva šta dalje treba da rade“, objasnio je Laušević.

Preko SOS linije, kako je pojasnio, ne treba da se javljaju osobe koje su već stupile u kontakt sa epidemiologom i koje su već pod nadzorom, „kao ni one osobe koje traže neke informacije, eventualno o putovanjima“.

„Molimo građane da razumiju, jer je veliki broj onih koji zahtjevaju prave informacije i da im damo mogućnost za takve stvari“, rekao je Laušević.


Izvor: RTCG