11-07-2019

Brokula brani tijelo od hroničnih bolesti

Pomalo izgleda kao minijaturno drvo te je u bliskom rodu kupusu, prokulicama, kelju i karfiolu.

Brokula brani tijelo od hroničnih bolesti | Radio Televizija Budva

Brokula je nutritivna bomba puna vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata. Bogata je jako velikom vrijednošću vitamina C i K, te sadrži folnu kiselinu, gvožđe, fosfor i selen, koji pozitivno utiče na stres, rad štitne žlijezde te pomaže tijelu da se odbrani od hroničnih oboljenja.

Brokula umanjuje upalne procese u tijelu, pripomaže u kontroli šećera u krvi te smanjuje mogućnost srčanih bolesti i oštećenja srčanog tkiva.

Kao što svi znamo, brokula je odlično povrće za zdravu i redovnu probavu te umanjuje mogućnost konstipacije ako se jede redovno.

U ove sparne ljetne dane, donosimo vam recept sa zdravom brokulom koji biste svi trebali barem jednom probati!




Sastojci:

226 g tjestenine
340 g brokule
140 g mekog kozjeg sira
¼ šoljica pinjola (preprženih)
2 češnja bijelog luka (sitno nasjeckanog)
1+1/2 kašičice maslinovog ulja (odvojiti količine)
so i biber (po ukusu)

Priprema:

Rernu zagrijte na 200°C. Lim za pečenje obložite aluminijskom folijom, posložite brokulu, prelijte je sa pola kašičice ulja i promiješajte. Brokulu pecite 25 minuta, povremeno je promiješajte. U veliki lonac dolijte vodu i stavite na šporet da proključa. Dodajte prstohvat soli i špagete, koje ćete skuvati al dente. Sačuvajte šoljicu vode od kuvanja i tjesteninu ocijedite. U velikom tiganju na srednjoj temperaturi zagrijte kašičicu maslinovog ulja. Dodajte nasjeckani bijeli luk i pržite tridesetak sekundi da zamiriše i poprimi boju. U tiganju, zatim, ubacite kozji sir i miješajte da se rastopi. Ulijte malo vode od kuvanja da se stvori kremasti umak. Dodajte špagete i pečeni bosiljak. Ako je jelo suvo, dolijte još malo sačuvane vode. Sve dobro promiješajte te pospite pinjolima.

Prijatno!




Izvor: Maslinar.com