16-11-2018

Budva dobija prve opštinske strategije za razvoj kulture i sporta

Sekreterijat za društvene djelatnosti će u narednom periodu izraditi prve opštinske strategije za razvoj kulture i sporta, koje su, između ostalog, predviđene u strateškom planu Opštine Budva.

Budva dobija prve opštinske strategije za razvoj kulture i sporta | Radio Televizija Budva

Izradi opštinskog programa razvoja, odnosno strategije kulture, kao i sporta, a koje se rade shodno Zakonu o kulturi i Zakonu o sportu, predhodiće analiza postojećeg stanja u ovim oblastima, kazala je v.d. sekretara Sekreterijata Ljiljana Pjerotić, dodajući da je nedavno započetea izrada opštinske strategije za razvoj sporta.

"To je prva Opštinska strategija za razvoj sporta. Nikada prije nije postojao strateški dokument, te odluke su se donosile od slučaja do slučaja. Meni je drago što nas je novi Zakon o sportu obavezao da uradimo strategiju za razvoj sporta koja mora biti u skladi i struktirana u skladu sa potrebama ", kazala je Pjerotić.

Cilj ove strategije je unaprijeđenje sporta, fizičke kulture, spotrsko-rekreativnih aktivnosti djece, mladih i odraslih.

"Radićemo istraživanje koje su to oblasti koje bi trebalo uanprijediti. Opština je već stavila akcenat na prioritet.To su odbojka, vaterpolo i fudbal, kroz istraživanje ćemo vidjeti koje su potrebe različitih starosnih grupa", istakla je Pjerotić.

Opština sufinansira program rada sportskih klubova koji su registrvani u Opštini Budva. Za te namjene opredjeljeno je 800 hiljada eura. Sredstva se raspodjeljuju pomoću konkursa, a komisija koju imenuje predsjednik Opštine je zadužena za raspodjelu sredstava.

Susjedne opštine imaju program razvoja kulture, što je i prethodnih godina bila zakonska obaveza i naše opštine.

"U našoj opštini to do sada nije bila praksa. Za sledeću godinu planiramo da napravimo jedan kvalitetan dokument koji se tiče segmenta kulture", zaključila je Pjerotić.