23-05-2019

Budva dobila 30 kanti za odlaganje plastičnog otpada

Komunalno preduzeće Budva je na 30 lokacija na potezu Budva-Petrovac postavilo kante za selektivno odlaganje plastike, koje su donirane u sklopu projekta Budva Zero Waste City.

Budva dobila 30 kanti za odlaganje plastičnog otpada | Radio Televizija Budva

Prepoznatljive mrežaste kante, žute boje i sa logotipom projekta, postavljene su na postojećim kontejnerskim mjestima– i to u gradskom jezgru Budve na 21-oj lokaciji, a u Bečićima, Svetom Stefanu i Petrovcu na po tri mjesta.

Iz NVO Eko centar Budva, koji uz podršku Coca-Cola Sistema realizuje projekat Budva Zero Waste City, objasnili su da će Budvani moći da selektivno odvojeni plastični otpad donesu na ova mjesta. „Komunalno preduzeće preuzimaće sakupljeni otpad, balirati i potom slati na tržište sekundardnih sirovina, u cilju reciklaže“, kazala je Magdalena Miljanić iz NVO Eko centar Budva.

Ona je pozvala Budvane da se odazovu ovoj akciji, kako bi njihov grad smanjio količinu otpada. „Ovaj projekat ima za cilj dobrobit svih nas koji živimo u Budvi, kako bismo imali čistiji grad, stvarali manje otpada a povećavali stepen reciklaže. Reciklaža nije nešto što se dešava daleko od nas, već baš u našim kućama, na poslu, na plaži. Zato, učinite jednostavan korak - plastični otpad iz vašeg domaćinstva nemojte miješati sa ostalim otpadom, već ga odvojite i odložite u neku od postavljenih 30 kanti. Već tom akcijom doprinijeli ste reciklaži“, navela je Miljanić.

U okviru projekta Budva Zero Waste City, koji finansira Coca-Cola fondacija Budva će dobiti i pametne klupe, kao i Interaktivni centar, u kojem će posjetioci na jednom mjestu moći da saznaju kako Budva može smanjiti količinu otpada, te kako oni tome mogu da doprinesu.

Takođe, NVO Eko Centar Budva organizovaće sa volonterima i edukaciju "Od vrata do vrata" u okviru koje će posjetiti oko 7.000 domaćinstava u Budvi i informisati ih kako mogu povećati stepen reciklaži i svoju okolinu učiniti zdravijom.

Početkom naredne školske godine planirane su edukacije djece predškolskog i školskog uzrasta.

Budva Zero Waste City je nastavak i širenje ekološke priče započete 2018. godine kroz “Uhvati čist talas” kampanju, koju realizuje kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora, zajedno sa partnerima sa državnog i lokalnog nivoa, kao i iz NVO sektora. Na budvanskim plažama i ove godine vijoriće se „Uhvati čist talas“ jarbol, označavajući lokacije na kojim posjetioci plaža mogu pravilno da odlažu plastiku i limenke.