14-06-2018

Budva dobila tri nova eko-sertifikovana smještaja

Najznačajnija turistička destinacija u Crnoj Gori je sada bogatija za tri nova sertifikovana smještajna objekta: hotel Kruna i apartmani Alexandar i Blue Mediterranen su postali nosioci Ekološkog znaka Evropske unije.

Budva dobila tri nova eko-sertifikovana smještaja | Radio Televizija Budva

U okviru Programa podsticaja za uvođenje ekoloških sertfikata za hotele i apartmane koji realizuju Opština Budva i Turistička organizacija Budva, u partnerstvu sa projektom Razvoj niskokarbonskog turizma, Budva je bogatija za tri nova sertifikovana smještajna objekta.

Na ovaj način, Budva je postala lider po broju zelenih smještajnih kapaciteta, kojih je sada šest. Program podsticaja omogućava dobijanje ekološke oznake kvaliteta besplatno, zahvaljujući udruženim sredstvima partnera u programu.

Hoteli i apartmani koji posjeduju ekološki sertifikat prepoznati su kao privredni subjekti koji sprovode brojne mjere zaštite životne sredine, po ekonomičnom poslovanju, očuvanju resursa i značajni partneri u borbi protiv negativnih efekata klimatskih primjena. Ekološka oznaka je potvrda da smještajni objekti u praksi sprovode održivi koncept rada, štede energiju i vodu, brine se o očuvanju prirodnog okruženja, koriste manje štetna hemijska sredstva, rade na promociji održivog saobraćaja i na redukciji stvaranja otpada. Takođe, u ovim objektima se intenzivno sarađuje sa gostima i zaposlenima kako bi se razvijala ekološka svijest.

"Značajno je istaći da sertifikovani smještaji dobijaju prednost u promociji i marketingu kroz lokalne i nacionalne institucije, posebno za pozicioniranje na emitivnim tržištima zapadne i sjeverne Evrope, kao i udaljenih destinacija. Turisti koji dolaze iz ovih država očekuju visok kvalitet usluge, pun doživljaj destinacije i spremni su da izdvoje više novca za boravak u sertifikovanom smještaju", navodi se na sajtu Opštine.

Opština Budva i Turistička organizacija Budva su prepoznale značajan potencijal pružanjem finansijske podrške za sertifikaciju deset smještajnih objekata tokom 2018. godine. Na ovaj način se potvrđuje da odgovorne institucije u službi građana u svom radu stavljaju veći naglasak na standarde održivosti i osiguranje zelenog rasta. Takođe, ovakvim pristupom se stimuliše uključivanje privatnog sektora u vodeće trendove primjene ekološki odgovornih praksi.

Projekat Razvoj niskokarbonskog turizma, koji realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizicijom Crne Gore, podržava uvođenje međunarodnih sertifikata Ekološki znak Evropske unije i Travelife za hotele i apartmane. Projekat nudi svim hotelijerima zainteresovanim za eko sertifikaciju u Crnoj Gori podršku u vidu besplatnog preliminarnog energetskog pregleda, kako bi se procijenile postojeće prakse i predložile troškovno efikasne mjere energetske efikasnosti; savjetodavne usluge menadžerima i odgovornom osoblju u smještajnim objektima u cilju dostizanja kriterijuma za sertifikaciju a koji uključuju tehničke posjete, obezbjeđivanje formi i obrazaca i primjenu najboljih praksi i ko-finansiranje troškova sertifikacije. Više informacija o projektu i načinima podrške možete pročitati na web stranici projekta www.lowcarbonmne.me.