15-05-2019

Budva: Ivanović i Kvolvik otvorili regionalnu konferenciju “Izgradnja integriteta na Zapadnom Balkanu”

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, mr Ivica Ivanović i zamjenik direktora Centra za integritet u sektoru odbrane Kraljevine Norveške, Tore Kvolvik, otvorili su danas u hotelu Avala u Budvi, regionalnu konferenciju povodom početka implementacije norveškog projekta "Izgradnja integriteta na Zapadnom Balkanu”.

Budva: Ivanović i Kvolvik otvorili regionalnu konferenciju “Izgradnja integriteta na Zapadnom Balkanu” | Radio Televizija Budva

Ivanović je istakao da je Ministarstvo odbrane prepoznalo izgradnju integriteta kao značajno područje rada za jačanje državnih institucija. Shodno tome, izgradnja integriteta i prevencija korupcije, kao neraskidivi dio dobrog upravljanja, predstavljaju jedan od prioriteta u radu. On je naveo da je Ministarstvo odbrane čvrsto opredijeljeno da nastavi sa daljim jačanjem svojih kapaciteta u ovom domenu, ali i da stečena znanja i iskustva razmjenjuje sa saveznicima i partnerima, saopšteno je iz Ministarstvo odbrane Crne Gore.

Kvolvik je naglasio da izgradnja i jačanje integriteta predstavlja izazov svakog savremenog društva. Dodao je da se CIDS bavi promocijom i unapređenjem profesionalnog integriteta i dobrog upravljanja u oblasti odbrane i bezbjednosti. Aktivnosti obuhvataju organizaciju obuka koje su usmjerene ka izgradnji neophodnih kapaciteta, podizanja svijesti o integritetu i smanjenju rizika za nastanak korupcije. U određenim zemljama, takođe realizuju i projekte u saradnji sa ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova.

Tema jednodnevne konferencije je unapređenje saradnje sa CIDS-om u kontekstu nastavka projektnih aktivnosti u Crnoj Gori i zemljama regiona i Alijanse. Predstavnici zemalja učesnica (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Norveška) su na konferenciji razmijenili iskustva i naučene lekcije iz oblasti izgradnje i jačanja integriteta u sektoru odbrane i bezbjednosti, kao i planove za buduće aktivnosti, navode u saopštenju.