30-10-2020

Budva: Milionska odšteta vatrogascima stiže na naplatu

Osnovni sud u Herceg Novom, u maratonskom postupku ponovo presudio da je Opština Budva oštetila 50 pripadnika Službe zaštite i spasavanja


Foto: Arhiva

Budvanski vatrogasci, njih 50, i u ponovljenom postupku pred Osnovnim sudom u Herceg Novom, dokazali su da ih je Opština oštetila za gotovo milion eura zbog neusaglašenosti koeficijanta na zarade od prije deceniju, kao i po osnovu manje obračunate plate za period od 2013. do 2016.

U maratonskom sudskom postupku, koji traje četiri i po godine, Osnovni sud u Herceg Novom presudio je identično kao i prije godinu i po i uvažio sve dokaze koje je predočila pravna zastupnica vatrogasaca Milica Vučenović.

Podgorički Viši sud, nakon što se Opština Budva žalila, ukinuo je prošle godine presudu Osnovnog suda u Herceg Novom, koji je prvobitno presudio u korist vatrogasaca, te vratio istom sudu na ponovno odlučivanje.

Advokatica Vučenović je za “Vijesti“ kazala da je Osnovni sud u Herceg Novom u ponovljenom postupku donio istovjetnu presudu i nije ostupio od prvobitne odluke.

“Za četiri i po godine koliko traje sudski spor, Opština Budva nije uspjela da dokaže da je radila po zakonu i da vatraogasci nijesu oštećeni“, kazala je ona. Prema njenim riječima, vatrogasci su bukvalno pokradeni.

“To sam uvijek isticala tokom sudskog postupka svih proteklih godina trajanja sudskog postupka i nijesam odustajala od tog stava. Da su vatrogasci pokradeni jasno svima u novoj vlasti. Sudu u Herceg Novom je i u ponovnom postupku uvažio sve ono što smo tražili još u maju 2016”, istakla je Vučenović. Opština Budva je i na najnoviju presudu hercegnovskog suda uložila žalbu Višem sudu.

“Ukoliko bi Viši sud odlučio suprotno, to bi bila nepravedna odluka“, ocijenila je Vučenović.

Ranije je Opština Budva, na osnovu inicijative novog starog rukovodstva, posebno tokom turbulentnih političkih dešavanja tokom ljeta, namjeravala da postigne dogovor i vatrogasce obešteti, ali nakon što je vlast konstituisana, očligledno da od toga nema ništa. Opština je ponovo spremna da ospori milionsko potraživanje pripadnika Službe zaštite i spasavanja.

Vatrogasci su presavili tabak kako bi dokazali da ih je Opština, iz čijeg budžeta primaju zarade oštetila, te prekršila važeće zakone. Sve se odvijalo kada je gradom upravljala koalicija DPS-SDP, a način na koji su obračunate zarade doveo je do pokretanja brojnih sudskih sporova, koje i dalje vode zaposleni u drugim opštinskim preduzećima, kao i oni u administraciji.

Problem je nastao jer je Opština do 2008. isplaćivala vatrogascima zarade u skladu sa tada važećim Zakonom o zaradama državnih službenika i namještenika. Iako je tada bila u obavezi da plate uskladi sa novim važećim propisima, ona je to učinila tek godinu kasnije i to od 1. aprila 2009.

U tužbi vatrogasci su istakli da ih je po tom osnovu Opština oštetila isplaćivanjem manjih zarada u periodu od avgusta 2008. do aprila 2009. Osim toga, vatrogasci su tražili i da im se nadoknadi šteta po osnovu manje obračunate zarade za 2013, 2014, 2015. i 2016. godinu.

“Opština je u januaru 2008. donijela odluku kojom je utvrdila minimalnu cijenu rada od 100 eura. U aprilu 2009. donijela je novu odluku kojom je minimalna cijena rada iznosila 85, da bi u martu 2013. donijela odluku kojom minimalnu cijenu rada utvrđuje na iznos od 55 eura. Iako je odluka o minimalnoj cijeni rada od 55 eura važila do kraja 2012.

Opština je i dalje nastavila da plate obračunava po toj odluci sve do dana današnjeg“, naveli su u tužbi vatrogasci.

Opština je pred sudom osporila potraživanja vatrogasaca, te istakla prigovor apsolutne nenadležnosti suda, smatrajući da je taj spor trebalo riješiti u upravnom postupku.

Vještak ekonomsko-finanijske struke utvrdio je da je Opština oštetila vatrogasce, što je sud u prvobitnoj odluci uzeo kao dokaz prilikom donošenja presude.

Izvor: Vijesti