05-03-2018

Budva u naredna dva dana regionalni centar cjeloživotnog učenja

III Regionalna EPALE konferencije, na temu "Istraživačka praksa u obrazovanju odraslih", biće održana 6. i 7. marta u hotelu „Avala“, u Budvi.

Budva u naredna dva dana regionalni centar cjeloživotnog učenja | Radio Televizija Budva

Tim povodom, danas su gosti u programu Radija Budva bili predstavnici Centra za stručno obrazovanje, koji su, izmedju ostalog istakli, da konferencija predstavlja priliku da se podijele iskustva, sumiraju rezultati, razgovara sa kolegama iz regiona, čuju predlozi i sugestije za dalji napredak u istraživačkoj praksi u obrazovanju odraslih, i daju preporuke i smjernice za podsticaj buduće regionalne saradnje.

Istraživačka praksa treba biti osnov planiranja svih budućih aktivnosti u oblasti obrazovanja odraslih, kazala je predstavnica Centra za stručno obrazovanje i članica projektnog tima EPALE Gordana Bošković.

“EPALE (Evropska elektronska platforma za učenje odraslih) projekat je od izuzetnog značaja za kvalitatvino drugačiji pristup sistema obrazovanja odraslih, o čemu će biti riječi naredna dva dana na konferenicij u Avali”, istakla je ona.

Na konferenciji će biti predstavljena i publikacija „Istraživanje potreba za stručnim usavršavanjem nastavnika koji rade u srednjim stručnim i mješovitim školama i kod licenciranih organizatora obrazovanja odraslih“.

Prema riječima pomoćnika direktora Centra za stručno obrazovanje i člana projektnog tima EPALE, Ivana Markovića, istrživanje koje je sproveo Centar pokazuje jasnu potrebu za stručnim usvaršavanjem.

"Oko 60% ispitanika je izrazilo srednji ili visok nivo potrebe za usavršavanjem iz oblasti i u okviru predmeta ili modula koje predaju. Dakle, na osnovu dobijenih rezultata može se zaključiti da je neophodno inicirati obuke čiji će sadržaji odgovoriti prepoznatim obrazovnim potrebama, nalgasio je Marković.

Projekat EPALE, čiji je nosilac Ministarstvo prosvjete, odlična je šansa koju Crna Gora koristi na zaista dobar način da pokrene mehanizam koji će obrazovanje odraslih, stvarno dovesti, kao što je to i u formalnom smislu, u ravnopravan položaj sa ostalim obrazovnim podsitemima.

Konferenciji će, kako je ranije najavljeno, prisustvovati predstavnici Ministarstva prosvjete, Ministarstva rada i socijalnog staranja, EPALE ambasadora, Erasmus kancelarije u Crnoj Gori, škola, socijalnih partnera, licenciranih organizatora obrazovanja odraslih, NSS-ova iz regiona i dr.