21-05-2021

Budvanin Ilija Franeta ušao je u finale takmičenja Evropske resursne banke

Ilija na ovom takmičenju brani inicijativu "Decentralizovana budućnost" koja se odnosi na upotrebu blockchain tehnologije u Crnoj Gori u privatnom i javnom sektoru.



Budvanin Ilija Franeta, mladi ekonomista, našao se u finalu takmičenja Evropske resursne banke koji se organizuje pod pokroviteljstvom Austrijskog ekonomskog centra iz Beča na čijem čelu se nalazi vice-guvernerka Centralne banke Austrije, gospođa Barbara Kolm.

On je u finalu predstavio inicijativu koja nosi naziv „Program
decentralizovane budućnosti“, a odnosi se na upotrebu tzv. blockchain tehnologije u Crnoj Gori, ali i na prostoru Zapadnog Balkana.

U finalu takmičenja, renomirani petočlani žiri, sastavljen od uglednih ekonomista i preduzetnika iz Evrope, donosi odluku o tri najbolja rješenja koja će Evropska resursna banka nagraditi sa neophodnim finansijskim resursima za pokretanje projekata.

Takođe, ove godine, i publika ima priliku da iskaže svoje mišljenje u izboru najboljih rješenja koje bira Evropska resursna banka, te se ovim putem pozivaju svi građani i građanke Budve da daju svoj doprinos i podrže svog sugrađanina glasanjem na zvaničnom sajtu ovog događaja: www.europeanresourcebank.org
Glasanje je otvoreno do 26. maja 2021. godine.

Sastanak Evropske resursne banke se i ove godine održava online zbog globalne pandemije izazvane koronavirusom, a tema ovogodišnjeg sastanka je novi svjetski poredak u post pandemijskom svijetu.