17-04-2014

Budvanke kolačima osvojile Brač

Sa postavkom „Budvanski gostinski sto - Paštrovski običaji i kuhinja“ Organizacija žena Budve je gostovala na IX Međunarodnom kulinarskom festivalu “Biser mora” 2014 koji je održan od 10.do 13.aprila u Supetru na Braču.

Budvanke kolačima osvojile Brač | Radio Televizija Budva

Budvanke su se predstavile slatkom ponudom Paštrovskog i Starobudvanskog stola sa obaveznim gastro specijalitetima: ruštule, patišpanj, fugaca, štrudel, sirnica, zmaj torta, mediteranske kuglice i štanglice, sok od divljeg šipka i druge slatke poslastice ovog kraja.

Sve poslastice su same napravile po receptima koje su dobile od svojih baka,majki,svekrva i tetaka koje se prenose sa koljena na koljeno ali i po starim zapisima i recepturama koje su pale u zaborav. To je i razlog zašto je ZMAJ TORTA Djeke Bak izazvala najviše interesovanja, ne samo po izgledu već i po ukusu,jer sadrži više od 1kg badema.

Iako Organizacija žena Budve nije učestvovala u takmičarskom dijelu već je projekat „Budvanski gostinski sto - Paštrovski običaji i kuhinja“ bio u gostujućem, prezentacionom dijelu „Bisera mora“, nijesu izostale čestitke i nagrade.

Nakon uspostavljene saradnje sa ženskim NVO gradova pobratima Budve:„Bisere“ iz Ohrida,“Vizarta“ iz Novog Sada i NVO „Ljubiteljke prirode“ iz Opštine Stari grad Sarajevo, članice Organizacije žena Budve su tokom boravka na Braču započele saradnju sa ženama Brača koje prezentuju Bračke torte po starim recepturama a u narednom periodu će obnoviti i saradnju sa ženskim organizacijama Makarske, koja je takođe grad pobratim Budve.