07-05-2021

Budvanska sela - biseri jadranske obale

Budva je oduvijek bila prepoznata kao atraktivna turistička destinacija, koja posebno tokom ljetnjih mjeseci predstavlja mjesto lijepih dešavanja, noćnog i dnevnog provoda, najatraktivnije smještajne ponude, prelijepih plaža, gastro užitaka, koncerata i spektakala.


Foto: TOB

Ono što je manje poznato je da Budva nudi još više, da je zapravo riznica kulture ovog podneblja, a da budvansko zaleđe predstavlja neistraženo blago.

U vremenu koje obilježava pandemija virusa COVID 19, više nego ikada do sada dolazi do izražaja značaj boravka u prirodi, povezivanja sa njom i istraživanje seoskih područja, kulture i istorije tih krajeva.

Budvanska sela predstavljaju autentičnu turističku ponudu, prije svega zbog svoje specifične arhitekture, prirodnog okruženja i blizine značajnih kulturno-istorijskih, pretežno vjerskih objekata. Teško je pronaći manju oblast sa većim brojem kulturnih spomenika, uglavnom manastira i crkava, koji datiraju unazad do XI vijeka, iako tragova o životu na budvanskoj rivijeri ima iz vremena starih Grka, Enhelejaca, Ilira i Rimljana. Jedan dio može se obići jedinstvenom pješačkom turom kroz Paštroviće, a period van glavne turističke sezone idealan je za takvu šetnju. Od manastira Vojnići, sagrađenog u XV vijeku, šetnjom se stiže do sela Kuljače gdje se nalazi i manastir Duljevo koji je podignut u doba cara Dušana na veoma živopisnoj visoravni. Nešto dalje, nalazi se jedinstveni manastir Rustovo koji je podignut na zaravni iznad Svetog Stefana, sa koje se pruža pogled prema nepreglednoj morskoj pučini. Šetnjom se dalje stiže do sela Čelobrdo i zatim čuvenim Jegorovim putem sve do vijekovima starog manastira Praskvica. U ovim mjestima će vas dočekati topla atmosfera, divni domaćini i mir za kojim svi tragamo.


Foto: TOB

U zaleđu plaže Bečići, na nadmorskoj visini od blizu 200 metara, nalazi se mainsko selo Ivanovići. U njegovom autentičnom jezgru, zaštićena kamenim kućama autohtone arhitekture, prije više od 2000 godina korijen je pustila stara "Velja" maslina. Prema predanju, stablo potiče još iz doba Ilira, odnosno Enhelejaca koji su u starom vijeku, na ovim prostorima, bili starosjedioci. Naučnici kažu da je ovo možda jedno od najstarijih stabala masline na svijetu. Zaštićena je zakonom od 1994. godine. Njeno stablo je impozantno - visoko je 11 metara, a prečnik njenog debla iznad same zemlje iznosi čak 4 metra. Pripada sorti "žutice" i daje plod kada je godina "rodna". Sjećaju se mještani - govori njen vlasnik Slobodan Mirko Ivanović - da je nekada davala i jedan mlin maslina, od 16 do 18 "lata", što bi značilo oko 200 kilograma ploda i 40 litara najkvalitetnijeg ulja.

Zdrav prirodni ambijent, tradicionalna kuhinja, svježe domaće voće i povrće, izvorska voda, mogućnost uživanja u šetnjama brdskim i planinskim krajem obale i upoznavanja sa istorijom i kulturom ovog kraja, blizina najljepših plaža na budvanskoj rivijeri – samo su neki od razloga zbog čega budvanska sela nazivaju biserima jadranske obale koji se moraju obići.


Turistička organizacija Opštine Budva