10-09-2021

Budvanski hotelijeri i ugostitelji zadovoljni špicom sezone, solidne najave i za postsezonu

Budvanski hotelijeri i ugostitelji zadovoljni su kako je protekao špic ljetnje turističke sezone a očekuju i da će posjećenost u postsezoni biti solidna.


Foto: Mediabiro

PR Budvanske rivijere Jelena Kaluđerović kazala je agenciji Mediabiro da su u julu i avgustu zabilježili dobre rezultate.

„U našim hotelima ostvareno je oko 90 odsto noćenja u odnosu na 2019. godinu što je u ovakvim uslovima zaista bio odličan rezultat. Sezona se generalno promijenila u odnosu na tu 2019. Imali smo puno autogostiju, suočili smo se sa nekim problemima u tom smislu. Osim toga, preovladavale su last minute rezervacije. Turizam je takav a mi smo se prilagodili tržištu. Sveukopno, i naši gosti i mi smo zadovoljni kako je protekao taj dio sezone“, kazala je Kaluđerović.

Kada su u pitanju najave za naredni period, ona kaže da se punjenje hotela odvija prema planu.

„Taj plan svakako nije bio ambiciozan kao u julu i avgustu. Mislimo da nove mjere neće ugroziti goste koji su planirali da dođu. Što se tiče kongresa, moraćemo da ih ograničimo na sto ljudi i u hotelu se trudimo da ispoštujemo sve epidemiološke mjere. Uprkos svemu, u postsezonu ulazimo sa velikom dozom optimizma“, poručuje Kaluđerović.

Dušan Bećir iz hotela Avala za Medibiro kaže da su u avgustu imali oko 20 000 noćenja što je identičan broj kao u istom periodu 2019.

„Uspjeli smo da se vratimo na taj nivo od prije krize. Svi smo bili oprezniji u formiranju cijena pa je u tom smislu prihod manji nego 2019. ali smo uprkos tome izuzetno zadovoljni. Mislim da smo uspjeli da položimo ispit“, smatra on.

On kaže da je vanpansionska potrošnja ispod 2019. ali obzirom da je ovo bila godina opstanka – rezultati su dobri.

Najavio je da će hotel Avala biti popunjen do sredine a možda čak i do kraja oktobra.

Ugostitelj Luka Vukčević kaže da je špic sezone bio dobar.

„U mom objektu promet je bio oko 60 odsto u odnosu na 2019. Predsezona nije bila dobra a ukoliko septembar i oktobar budu kao i do sada možemo da zaokružimo ukupan promet na nekih 50 odsto“, kaže on.

Od dodaje da ako budu imali 50 odsto prometa biće prezadovoljni a kako sada stvari stoje približajaju se toj cifri.

Govoreći o cijenama, kaže da su zadržane cijene iz 2020. jer je bilo najviše gostiju iz regiona koji nijesu bili velike platežne moći.

„Treba da budemo zahvalni gostima iz regiona koji su odlučili da ljetuju u Crnoj Gori i koliko toliko nas izvuku iz svega ovoga“, kaže Vukčević.

Epidemiološke mjere su, smatra, bile jedini način da imamo sezonu.

„Smatram da su ove mjere dobre, posebno današnje jer moramo da sačuvamo stanovništvo, i privredu i školstvo i zdravstvo za zimu“, poručuje on.


Izvor: Mediabiro