16-01-2020

Budvanskim taksi udruženjima nelojalna konkurencija najveći problem

Za razliku od ustaljene prakse naplate taksi usluga koja je u skladu sa opštinskom odlukom o cijenama taksi prevoza i zakonskim normama iz budvanskih taksi udruženja ukazuju na problem nelojalne konkurencije.

Budvanskim taksi udruženjima nelojalna konkurencija najveći problem | Radio Televizija Budva

Krajem godine kada se u Budvi ogranizuje doček na otvorenom i kada se na Budvanskoj rivijeri bilježi posjeta veća nego tokom ostalih zimskih mjeseci taksi službe imaju više posla.

Direktor budvanskog VIP taksija ističe i da je na prelazu iz 2019. u 2020. godinu ostvaren veći promet, ali i da u odnosu na prethodne godine to nije značajna razlika.

"U odnosu na neke ranije godine i ranije praznične večeri promet je sada malo manji nego što je bio, ali 30. i 31. su svakako dvije noći kada taksi kompanije imaju najviše posla. Ove godine djelovalo je da je Budva bila najposjećenija međutim u smislu posla se to i nije primijetilo, ali 30. i 31. decembar su svakako noći između dvije turističke sezone kada imamo najviše posla" kazao je dirketor ovog taksi preduzeća.

On je naglasio da ovo taksi udruženje već nekoliko godina unazad ima ustaljenu cjenovnu politiku, u skladu sa zakonskom regulativom i opštinskom Oldukom o cijenama taksi prevoza.

"Što se tiče nekih kolega koji su u proteklom periodu vozili do nekih zaista niskih granica opdrživosti ovog posla, mislim da u tom nekom dijelu oni u ovom periodu imaju manje posla, ali da i dalje fodbro funkcionišu. Cijene taksi prevoza su manje više iste u svim udurženjima, konkretno kod nas je start 0,50 centi, a kilometar 0,80 centi, dok je u toku ljetnje turističke sezone start jedan euro, a kilometar takođe. Opštinska Odluka o donjoj cijeni glasi start 0,50 centi, a kilometar 0,70 centi, građani, tuiristi i hotelijeri u Budvi su navikli na ovu cijenovnu politiku i ona je donekle usklađena da odgovara kako mještanima tako i turiostima" kazao je on.

Peković ističe da za raziliku od cjenovne politike koja se uspješno sprovodi na teritoriji opštine Budva, registrovanim taksi udurženjima problem predstavlja nelojalna konkurenicija.

"Kao jedan od učesnika u izradi izmjene i dopune novog zakona o prevozu, smatram da se Opština Budva nedovoljno uključiula u izradu tog zakona odnosno u samoj pomoći koju smo mi od nje očekivali, ali isto tako zakonodavac je dosta toga pozitivno riješio u smislu ove djelatnosti ono što ostaje sada jeste da vidimo kako će inspekcije to da poštuju. Mislim da se povrtakom starog glavnog inspektora za drumski saobraćaj na teritoriji Optine Budva situacija malo poboljšala, ono što bih sugerisao inspekcijskim organima kada je u pitanju auto taksi prevoz jeste da povedu malo više računa o nelegalnom prevozu, nelegalne prevoznike treba evidentirati i uklanjati iz soabraćaja" kazao je Peković.

Naš sagovornik je naglasio da budvanski taksi prevoznici očekuju da će iscrtavanja hortizontalne signalizacije za obilježavanje taksi stajališta u gradu, na koje čekaju već duže virjeme ove godine biti okončano.