25-11-2020

Bugarska odlučila da uvede mjere protiv korona virusa

Bugarska vlada odlučila je danas da zatvori škole, restorane i tržne centre, jer su bolnice preplavljene pacijentima zaraženim korona virusom.


Foto: Pixabay

Mjere protiv epidemije korona virusa stupiće na snagu u petak uveče i trajaće do 21. decembra, izjavio je danas ministar zdravstva Kostadin Angelov.

"Cilj nam je da dvostruko smanjimo opasnost od zaraze", rekao je šef kriznog štaba Ventislav Mutačiski i dodao da su mjere u Bugarskoj "liberalnije nego u drugim zemljama".

Pored zatvaranja obdaništa, škola, fakulteta kao i kafea, restorana i tržnih centara, biće zabranjena organizovana turistička putovanja, dok će sportska dešavanja biti bez publike. Sportske hale će biti zatvorene dok će pozorišta raditi sa 30 odsto kapaciteta dvorana.

Prehrambene i prodavnice sa sekundarnom robom ostaće otvorene.

Bugarska je bila jedna od prvih zemalja u Evropi koja je u martu uvela karantin, ali suočena sa protestima tokom ljeta, vlada je do sada svela mjere samo na nošenje maske.

"Ograničenja su sada apsolutno neophodna da bi se zdravstvenom sistemu omogućilo da izdrži sve nepodnošljiviji pritisak", rekao je Mutačiski i dodao da je 2.000 zdravstvenih radnika zaraženo korona virusom.

U Bugarskoj sa oko sedam miliona stanovnika, od korona virusa je umrlo 3.226 osoba, od kojih 150 u posljednja 24 sata.


(Beta)