27-04-2019

Carević protiv gradnje u Bečićima: Mediteransko naselje postalo ruglo

Opština Budva namjerava da stavi van snage detaljni urbanistički plan (DUP) „Bečići“ i započne izradu novog planskog dokumenta, kako bi spriječila da to primorsko mjesto postane betonski grad sa tri miliona kvadrata stambenog i poslovnog prostora.

Carević protiv gradnje u Bečićima: Mediteransko naselje postalo ruglo | Radio Televizija Budva

Predsjednik Opštine Marko Bato Carević potvrdio je “Vijestima” da je namjera da se uvede moratorijum na gradnju u Bečićima, dok ne bude napravljen novi planski dookument. Cilj nove gradske uprave je da onemogući da se realizuje kontroverzni planski dokument, kojim je na prostoru Bečića predviđena gradnja čak 3,3 miliona kvadrata stambenog, hotelskog i poslovnog prostora. Brojni soliteri, koji dostižu i do 15 spratova, preizgrađenost, maksimalni koeficijenti gradnje… samo su neke od stavki koje bi novim planskim dokumentom bile izmijenjene.

Ovakva odluka se, kako pišu Vijesti, donosi u vrijeme najnovijeg talasa gradnje, jer je do sada od plana realizovana trećina, odnosno u Bečićima je izgrađeno oko 700 hiljada kvadrata prije svega stambeno-apartmanskog prostora. Stanogradnja se praktično, što do sada nije bio slučaj, preselila uz samu bečićku plažu, za razliku od ranije kada je prostor ispod magistrale bio rezervisan samo za hotelske kapacitete.

Da se namjerava graditi u Bečićima, svjedoče i brojni zahtjevi građevinskih i hotelskih kompanija. Tako na zeleno svjetlo čeka kompanija „Spencer&Hill“ koja namjerava da gradi tri kule od deset do 13 spratova, na mjestu akva-parka hotela „Mediteran“, a hotel dogradi za još jedan sprat. Izgradnja novih kapaciteta, koji će biti apartmani, te dogradnja hotela, stvoriće jedan mali grad na mjestu „Mediterana“, koji će imati gotovo 70 hiljada kvadrata bruto građevinske površine.

Kompanija “Capital Estate” iz Budve, preimenovana u “Adriatic Estate Investment”, koja gazduje zemljišnim kompleksom od šest hektara između hotela “Splendid” i “Naftagasa” planira uz samu plažu da gradi rizort, čija će izgrađenost biti 117 hiljada bruto građevinske površine.

Zeleno svjetlo za gradnju uz plažu u Bečićima dobila je i budvanska firma “Stabilis Investments”, koja je počela da gradi luksuzni hotel čija će površina biti 16.000 kvadrata. Saglasnost na proširenje od 31.000 kvadrata traži i Hotel “Tara”, te bi na mjestu postojećih vila nikle desetospratne kule.

Gradi se i u Rafailovićima gdje je kompanija “Sunraf Beach Properties” započela gradnju kondo hotela koji će imati 13 spratova i to na mjestu gdje se nekada nalazilo kosovsko odmaralište „Lahor“. Zahtjeve da dobiju saglasnost da grade predale su i kompanije “Fab Live”, “Cijevna comerc”, “Nivel invest”, a na zeleno svjetlo čekaju i brojna idjena rješenja budućih zgrada, kondo i apart hotela, od strane mještana.

Ipak, ostaje da se vidi da li bi moratorijum dao željene rezultate i da li bi time bili diskriminisani brojni starosjedioci i vlasnici zemlje, koji godinama unazad nijesu imali finansijskih mogućnosti da na svojim parcelama grade. Isto tako, postvalja se pitanje da li bi stopiranje gradnje išlo naruku onima onima koji su već izgradili zgrade, kondo i apart hotele, jer bi cijene nekretnina „skočile“, te bi stambene jedinice prodavali po mnogo većoj cijeni.


Detaljni urbanistički plan „Bečići“ nije donijet u skladu sa tada važećim Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata – još 2011. konstatovala je urbanistička inspektorka tadašnjeg Ministarstva uređenja prostora i zaštite životne sredine.

“Vijesti“ su nedavno objavile i zapisnik o inspekcijskoj kontroli koji je prije osam godina sačinila inspektorka utvrdivši propuste, ali je takav nalaz stavljen pod tepih, kako bi se izašlo u susret građevinskom lobiju. Sporni plan izradio je tim Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na čelu sa profesorom Miodragom Ralevićem, kojim su Bečići pretvoreni u građevinsko ruglo, umjesto u lijepo mediteransko turističko mjesto, zaključuju Vijesti.

Izvor: Vijesti