25-05-2019

Carević traži sud i tužilaštvo u Budvi

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević uputio je dopis ministru pravde Zoranu Pažinu, reagujući na Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima, u kome ističe da je navedena promjena suprotna interesima i potrebama građana Budve, te da ista ne smije biti dio budućeg predloga Zakona.

Carević traži sud i tužilaštvo u Budvi | Radio Televizija Budva

Kako navodi u dopisu, Opština Budva ima primjedbe na Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima. Naime, važećim Zakonom o sudovima, za teritoriju Opštine Budva, je mjesno nadležni Osnovni sud u Kotoru, dok je članom 3 navedenog Nacrta predviđena promjena mjesne nadležnosti, tako da bi za opštinu Budva ubuduće bio nadležan Osnovni sud u Cetinju.

Zbog navedenog, prema riječima Carevića, Opština Budva zahtijeva od Ministarstva pravde da izmjeni član 3 Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima, na način što bi Osnovni sud u Kotoru i dalje ostao nadležan za teritoriju opštine Budva.

"Takođe, u okviru javne rasprave povodom ovog Nacrta Zakona, želimo da ukažemo Ministarstvu na potrebu osnivanja Osnovnog suda i Osnovnog državnog tužilaštva, čije bi sjedište bilo u Budvi. S tim u vezi, u ime Opštine Budva, izražavamo spremnost da Opština Budva obezbijedi prostorne i druge pretpostavke za osnivanje ovih organa, tako da osnivanje istih ne bi predstavljalo dodatni teret za budžet Crne Gore“, kazao je Carević.

Kako dodaje, svjesni smo činjenice da je potrebna racionalizacija pravosudne mreže u Crnoj Gori, ali isto tako opština Budva, zbog sve većeg priliva stanovništva, a samim tim i sve većeg broja parničnih i krivičnih predmeta koji su vezani za njenu teritoriju, ima opravdanu potrebu za postojanje navedenih organa, koji bi imali sjedište u Budvi.

„S tim u vezi, u prilogu zahtjeva dostavljamo Inicijativu broj 101-204/1 od 18.05.2018.godine, u kojoj su navedeni zvanični podaci, koji pokazuju da je preko 40% svih predmeta koji se vode u Osnovnom sudu Kotora sa teritorije opštine Budva. Nadam se da ćete naše argumente uvažiti i radujemo se saradnji sa Ministarstvom pravde u budućoj implementaciji naših predloga“, zaključio je Carević u dopisu upućenom ministru Pažinu.