14-05-2021

Čarobna planeta, mali humanitarni butik na fejsbuku oduševio mnoge

“Pomisao, da je nakon ove pandemije COVID-19, puno roditelja ostalo bez posla, porodice bez hrane, garderobe, cipela...da naša budvanska djeca i njihove mame možda nemaju odakle da kupe njima pa i sebi, komad garderobe, otvorila mi je novo poglavlje humanosti.” kazala je za Portal RTV Budva Tijana Rađenović pokretač humanitarne ideje da poklanja i rasprodaje po simboličnim cijenama odjeću, obuću i razne stvarčice na društvenoj mreži fejsbuk pozivajući sve koji žele da se pridruže.


Foto: privatna arhiva

“Ovo je moj pokušaj da svi pronađemo svoje mjesto pod suncem. Možda će zaživjeti, mozda neće, ali vrijedi pokušati.” napisala je Tijana kada je krajem aprila otvorila mali humanitarni butik na fejsbuku "Ćarobna planeta".

Tijana Radjenović, po struci dipl. marketing menadžer, imala je svoj privatni biznis koji se ugasio pod naletom pandemije korona virusa. Ona je uspješno vodila dječiju igraonicu "Čarobna planeta" pa je tako nazvala i stranicu na kojoj možete pazariti nošenu ili novu odjeću po simboličnim cijenama, ili je pokloniti nekome ko nema.

“Na ideju me je podstaklo, prije svega, moje lično učešće u mnogim humanitarnim akcijama, u kojima smo danonoćno sakupljali novac za liječenje bolesne djece, bez ikakvih limita, vodjeni srcem. Pomisao, da je nakon ove pandemije COVID-19, puno roditelja ostalo bez posla, porodice bez hrane, garderobe, cipela, da naša budvanska djeca i njihove mame možda nemaju odakle da kupe njima pa i sebi, komad garderobe, otvorila mi je novo poglavlje humanosti: "Zasto se ne bismo medjusobno pomogli, nudeći jedni drugima par cipelica, komadić lijepe, očuvane garderobe, kozmetiku, bilo šta što nam je preteklo iz nekih srećnijih vremena?" A pritom, svi, apsolutno svi imamo iste mogućnosti, da nešto prodamo, da nešto kupimo, i nadasve da nešto poklonimo!!” kazala je Tijana u intervjuu za Portal RTV Budva.

Princip po kojem stranica funkcioniše je jednostavan. Potrebno je da budete prijatelj stranice “Čarobna planeta” i na zidu postavite fotografiju svoje ponude, ostalo će Tijana.

“Slika bi trebala da bude bez filtera, u realnom stanju, bez uljepšavanja, jer bitno nam je da niko ne bude prevaren. Pored fotografije postavlja se cijena, koja bi iskljucivo trebala da bude dostupna većini, jer to je i cilj, ili stavite oznaku-poklanjam!. U slučaju da želite da ostanete anonimni, fotografije prosledjujete meni u inbox, sa svima pomenutim detaljima.” objašnjava Tijana.

Ono što iznenađuje je činjenica da apsolutno svaku ponuđenu stvar na stranici Tijana preuzima lično da bi se uvjerila da je sve u stanju kakvom je navedeno i isto dostavlja do osobe kojoj je namijenjeno.

“Da bi sve funkcionisalo besprekorno i da se ljudi ne bi stidjeli ili osećali neprijatno, jer su dovedeni na ivicu egzistencije, poruke i kupovina obavljaju se preko inboxa, a anonimnost je zagarantovana.” kaže Tijana.

Ideja je humanitarnog karaktera i nikakav interes ili lična zarada ne dolaze u obzir kaže ona.

“Ovo je prica o džeparcu, o kupovini užine, o šansi da se svaka osoba koja je bez posla, posebno žena, ne osjeti manje vrijednom. O ponosu da je uspela da pomogne nekom jer je “prodala” omiljenu stvarčicu koju je čuvala za uspomenu, jer je njena princeza prerasla vilinsku haljinicu , a njen princ umesto bijele košuljice i leptir- mašne, već nosi ozbiljno poslovnu odijelo. Priča o osjećanju vrijednosti i ponosa, kad svojoj deci kaze : "danas sam zaradila za one fine morske plodove koje ste gledali u tanjiru onog čike pored koga smo prošli prije mjesec dana.." Ili jednostavno..."danas smo usrećili jednoj dječaka jer smo mu poklonili one tvoje kopačke koji si nosio sa toliko ljubavi".” emotivno priča Tijana.

Ovo nije njen prvi humanitarni gest, naime dok je vodila dječiju igraonicu trudila se da organizuje besplatne rođendanske zabave za djecu iz socijalno-ugrozenih porodica, ili koja su doživjela neku tragediju, onima koji se nikad ne bi radovali srcem, jer su jedva imali za osnovno, pa u tom maniru riješila je da nastavi i dalje svoju misiju pomaganja.

“Nas je uvijek pokretala ljubav, pomaganje, nesebično davanje, uzajamno poštovanje i borba za jednakost djece. Jer svi smo pod ovim nebom nečija djeca, svi volimo čokoladu, ili kad nas se neko sjeti... Zato bih pozvala svu veliku i malu djecu, da dijelimo radost, ljubav, da pomažemo koliko možemo, a da pritom usrećimo I sebe.”, poručuje na kraju Tijana.

Ako i vi želite da podržite ideju humanosti i da nekog obradujete tako što ćete prodati po simboličnoj cijeni neki svoj komad garderobe , ili stvar koja vam više nije potrebna, ili jednostavno da je poklonite predlažemo vam da zapratite stranicu Čarobna planeta i osjetite, a sigurni smo da hoćete već iz prvog opisa postova, da je zaista riječ o plamenitom i humanom gestu naše divne sugrađanke Tijane Rađenović. Hvala joj što ovaj grad dodatno čini plemenitim.

Jasna Marković