26-08-2020

CBCG: Najviše kredita za preživljavanje

Privrednici, preduzeća i Vlada od banaka su u julu uzeli 68,3 miliona EUR kredita, od čega je 56 miliona dobijeno za likvidnost, pokazali su podaci Centralne banke.


Foto: CBCG

Prema tim podacima, građani su iz banaka istovremeno uzeli kredite vrijedne 21,9 miliona EUR, što je duplo manje nego u julu prošle godine, pišu Vijesti.

Privreda je u julu uzela kredite vrijedne 32 miliona EUR, pet miliona manje nego u istom periodu prošle godine. Vlada i njene institucije su od domaćih banaka uzele 30 miliona EUR, a u julu prošle godine ta suma je iznosila svega 132 hiljade EUR.

Druge finansijske institucije su od banaka u julu pozajmile šest miliona EUR, dok u istom periodu prošle godine nijesu imale pozajmica.

Uporedni podaci pokazuju da privreda, ali i državni budžet i Vladine institucije u periodu krize usljed pandemije koronavirusa, imaju povećane zahtjeve prema bankama za odobravanje kredita za održavanje tekuće likvidnosti usljed pada prometa.

Kod drugih vrsta kredita postoji značajno manje interesovanje.

U julu prošle godine privreda je od banaka uzela 21,2 milion EUR kredita za likvidnost. Od tog iznosa, krediti uzeti s rokom vraćanja do godinu iznosili su 15,8 miliona EUR, a 5,3 miliona je imalo rok vraćanja duži od 12 mjeseci. To znači da je 75 odsto kredita za likvidnost uzeto na rok otplate do 12 mjeseci.

Od 56 miliona EUR vrijednih kredita uzetih za likvidnost u julu, s rokom vraćanja do 12 mjeseci je svega 9,8 miliona EUR, a 46,2 miliona na duži rok otplate. Sada svega 17 odsto uzetih kredita za ovu namjenu ima rok vraćanja do 12 mjeseci.

Ti podaci ukazuju ne samo da je skoro utrostručena potreba privrede za kreditima za održavanje likvidnosti, već i da kompanije nijesu sposobne da te kredite vraćaju u kratkom roku. To što privrednici sada i za kredite za održavanje likvidnosti traže duže rokove otplate, ukazuje na njihovo očekivanje da će kriza trajati znatno duže.

Prosječna efektivna kamatna stopa privredi za kredite za likvidnost odobrene u julu iznosi 4,31 odsto, dok je u istom mjesecu prošle godine bila 4,48 odsto. To pokazuje da postoji blagi pad kamatnih stopa i da banke ne koriste postojeću situaciju za podizanje cijena usluga.


Izvor: MINA Business