19-03-2019

Čelnici parlamenata devet država na konferenciji u Budvi

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović i premijer Duško Marković otvoriće danas konferenciju predsjednika parlamenata država članica Jadransko-jonske inicijative (JJI), u okviru godišnjeg predsjedavanja Crne Gore ovom Inicijativom.

Čelnici parlamenata devet država na konferenciji u Budvi | Radio Televizija Budva

Na skupu u Budvi raspravljaće se o turizmu i kulturi kao zajedničkoj odrednici - prednost i strateško opredjeljenje država JJI.

"Raspravljaće se i o parlamentarnim tijelima kao značajnom resursu jačanja saradnje u prioritetnim oblastima za države JJI", saopšteno je iz crnogorske Skupštine.

Konferenciji će prisustvovati predsjednici ili potpredsjednici parlamenata devet država članica Inicijative - Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Grčke.

Osnovana 2000. godine u Ankoni na Samitu o razvoju i bezbjednosti, JJI ima za cilj unapređenje, razvoj i jačanje bezbjednosti u jadransko-jonskoj oblasti, intenziviranje saradnje među zemljama regiona i podsticanje zemljama u tranziciji ka integracionim procesima i približavanju Evropskoj uniji.

Parlamentarni okvir saradnje uspostavljen je 2001. godine i od tada je održano 15 konferencija predsjednika parlamenata JJI.

Crna Gora je postala punopravna članica JJI 1. juna 2007. godine, a ove godine je predsjedavajuća.