31-05-2021

Četiri advokata vodiće spor protiv WTE kompanije, odlučeno na današnjoj sjednici SO Budva

Na inicijativu predsjednika Opštine Budva Marka Carevića,predsjednik Skupštine Opštine Krsto Radović zakazao je 9.sjednicu lokalnog parlamenta po hitnom postupku sa jednom tačkom dnevnog reda: Predlog Odluke o angažovanju pravnih zastupnika za postupak međunarodne arbitraže u sporu koji Njemačko austrijski koncern WTE/EVN vodi protiv lokalne uprave.



Za ovaj predlog glasalo je 17 odbornika, 11 je bilo za, dok je šest odbornika iz redova Demokrata bilo uzdržano.

Sjednici nijesu prisustvovali odbornici opozcije iz redova SDP, građanskog pokreta URA, ali i kolacije okoupljene oko DPS iz redova SD, LP i Crnogorske.

Četiri advokata će voditi ovaj proces. Andreas Daxberger, partner att DLA Piepr Weiss iz Austrije, koji je uspješno savjetovao Opštinu Kranjska Gora u međunarodnom sporu protiv WTE pred Međunarodnim arbitražnim centrom u Beču, zatim advokat Alexandera Schultmeyera, Counsel DLA Piper Weiss, koji posjeduje veliko iskustvo u savjetovanju austrijskih i stranih subjekata u bankarskom, finansijskom i energetskom sektoru, kao i u vođenju međunarodnih parnica i arbitraža.

Takodje, angažovani su i advokati Dušan Radosavljević iz Beograda i Miroje Jovanovića iz Novog Sada koji su specijalizovani u oblasti poreskog i privrednog prava i krivičnim postupcima vezanim za krivična djela pred sudovima specijalne nadležnosti
u Srbiji i Crnoj Gori, te sudom u Strazburu.

Ukoliko kompanija WTE/EVN dobije ovaj process pred sudovima u Ženevi i Frankfurtu, Opština Budva će biti oštećena za preko 100 miliona eura.

Pogledajte snimak sa današnjeg skupštinskog zasijedanja:




S.P.