27-06-2016

CG i Hrvatska razmjenjuju policajce

U sklopu projekta razmjene policijskih službenika na primorju tokom ljetnje turističke sezone, između Uprave policije MUP-a Crne Gore i Ravnateljstva policije Republike Hrvatske, 27. juna 2016. godine je održan sastanak u prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova.

CG i Hrvatska razmjenjuju policajce | Radio Televizija Budva

Policijskim službenicima, koji će biti radno angažovani u Hrvatskoj, su se obratili direktor Uprave policije MUP-a Slavko Stojanović, pomoćnik direktora i rukovodilac Štaba "Ljeto 2016” Nikola Janjušević, koji su istakli da očekuju da će nastavak ovakvog oblika saradnje osnažiti razmjenu policijskih iskustava, jačati bezbjednosnu zaštitu i dati podršku bezbjednosti saobraćaja, kao i prevenciji kriminalnih aktivnosti međunarodnog karaktera za vrijeme ljetnje turističke sezone u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Službenici MUP-a Crne Gore - Uprave policije biće raspoređeni u Policijskoj upravi Dubrovačko-Neretvanskoj, dok će za vrijeme turističke sezone u Herceg Novom i Budvi boraviti policajci iz Hrvatske.

“Redovne policijske aktivnosti koje će policijski službenici sprovoditi regulisane su Protokolom o saradnji između policija Hrvatske i Crne Gore tokom turističke sezone, kojim je predviđena razmjena službenika od 1. jula do 1. septembra”, navode iz MUP-a.

Projekat razmjene je počeo sa realizacijom 2012. godine i obuhvatao je Hrvatsku, Srbiju i Albaniju, dok je 2013. godine proširena saradnja sa Makedonijom i Italijom.

“I ovog ljeta na našem primorju biće radno angažovani policijski službenici iz navedenih pet zemalja. Radno angažovanje policijskih službenika iz ovih pet zemalja na našem primorju vrši se shodno protokolima o saradnji tokom ljetnje turističke sezone, koje crnogorska policija svake sezone potpisuje sa policijama tih zemalja”, kažu oni.

Dosadašnja praksa i iskustva koja se tiču saradnje policija i razmjene policijskih službenika ovih država u toku turističke sezone, ocjenjuju iz MUP- a, dali su jako dobre rezultate kako u prevenciji, otkrivanju i rasvjetljavanju krivičnih djela tako i u razvoju i jačanju odnosa partnerskih službi.