15-10-2021

CG neophodan registar pedofila: Negiranje pedofilije veliki porblem društva

Crna Gora se potpisivanjem konvencije o zaštiti djece od sexualnog iskorišćavanja i sexualnog zlostavljanja Savjeta Evrope iz 2009. godine, onavezala da će napraviti registar pedofila, ali to do danas nije urađeno. Država ne obavezuje poslodavce da prije nego kandidatu daju posao, provjere da li je pedofil, zbog toga oni nesmetano mogu da rade u vrtićima, školama, igraonicama, zdravstvenim ustanovama i dječijim odmarlištima.

CG neophodan registar pedofila: Negiranje pedofilije veliki porblem društva | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Startegijom za prevenciju djece od nasilja iz 2019. godine, predviđeno je da do kraja 2020. godine, Crna Gora dobije registar pedofila tj regsitar lica optuženih za počinjenje djela protiv polne slobode nad djecom.

Dugogodišnje institucijalno negiranje pedofilije i sexualnog zlostavljanja djece u CG je ozbiljan problem i vraća nam se kao bumeran.

"Nije dovoljno da se loše desi pa da se reaguje, a puno toga lošeg se dešava u posljednje vrijeme, posljednjih godina imamo puno takvih slučajeva, međutim ni to nije natjeralo instittucije sistema da budu brže, i da rade kvalitetnije u uanprjeđenju sistema koji se bavi djecom i treba da ih zaštiti od zlostavljanja. Kao društvo praktično ništa nijesmo uradili za sve ove godine, čekamo i dalje da se dođe do nekih zakonskih izmjena", kazala je za Polis Kristina Ilić, izvršna direktorica udurženja Roditelji.

Krajnje je vrijeme da država pooštri kazne za sexualno zlostavljanje nad djecom

"Mi mislimo da to jeste izuzetno blago i zbog toga smo i tražili da se kaznena politika, pooštri, odnosno insistiramo na tome da se unutar Ministarstva pravde, ali i kompletne Vlade, definišu konkretne mjere i pooštri kaznena politika. Oni su napravili prijedlog zakona koji je u skupštinskoj proceduri već predugo, ali i to je prelazno rješenje, mi očekujemo sveobuhvatnije izmjene zakona do kraja godine i nadamo se da će se u tekstu naći sve ono što je neophodno da bi sistem mogao da funkcioniše kvalitetnije i da bismo imali i veće kazne i registar počinilaca ovakvih djela, kao i kontrolu i nadzor tih osoba kada izađu iz zatvora, i da konačno ne bi smo više imali one olakšavajuće okolnosti koje se znaju uzimati u obzir kada se donose takve presude", kazala je.

Dok država ne pokrene mehanizme da pedofili budu ugroženi i ograničeni shodno svojim nepočinstvima trajno označeni i vidljivi, a ne da su ugrožena djeca koja su žrtve svoje naivnosti i nespretnosti da ih društvo zaštiti svojim mehanizmima, budite i oči i uši koje će prpeoznati opasnost.