03-12-2021

Cijene hrane najviše u više od deset godina

Cijene hrane u svijetu porasle su u novembru četvrti mjesec zaredom i trenutno su na najvišem nivou u više od deset godina, podstaknute snažnom potražnjom za pšenicom i mliječnim proizvodima, objavila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (UNFAO).

Cijene hrane najviše u više od deset godina | Radio Televizija Budva

Foto: Pexels

Indeks cijena hrane UNFAO-a, koji prati cijene korpe osnovnih prehrambenih proizvoda, porastao je u novembru 1,2 odsto u odnosu na revidiranu vrijednost u oktobru, na prosječna 134,4 boda.

To je njegova najviša vrijednost od junaa 2011. godine i najavljuje rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda na godišnjem nivou 27,3 odsto.

UNFAO je snizio početnu vrijednost indeksa u listopadu 0,4 boda, prenosi Hina.

Cijene poljoprivrednih proizvoda naglo su porasle prošle godine kao rezultat zastoja prilikom žetve i snažne potražnje.

Najviše su u prošlom mjesecu porasle cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, 3,4 odsto u odnosu na oktobar, podstaknute snažnom uvoznom potražnjom za maslacom i mlijekom u prahu.

Snažno su porasle i cijene žitarica, 3,1 odsto u odnosu na oktobar, odnosno 23,2 odsto u odnosu na prošlogodišnji novembar.

Cijene pšenice dostgle su najvišu vrijednost od maja 2011. godine, zbog zabrinutosti koju su izazvale vansezonske kišne padavine u Australiji i neizvjesnost zbog mogućih promjena izvoznog režima u Rusiji.

"Šećer je poskupio 1,4 odsto u odnosu na oktobar, najprije zbog viših cijena etanola koje su podstakle uzgajivače šećerne trske da je usmjere u sektor proizvodnje alkohola", objasnili su iz UNFAO-a.

U odnosu na prošlogodišnji novembar, cijene šećera više su oko 40 odsto.

Cijene biljnih ulja bile su skoro nepromijenjene u odnosu na oktobar, dok su cijene mesa pale, 0,9 odsto u odnosu na oktobar.