21-11-2022

Cijene nafte oštro pale drugu sedmicu zaredom

Na svjetskim tržištima cijene nafte su oštro pale i prošle sedmice, druge zaredom, jer usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija vodi u slabljenje potražnje za energentima.

Cijene nafte oštro pale drugu sedmicu zaredom | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Cijena barela na londonskom tržištu potonula je prošle sedmice 8,7 odsto, na 87,62 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio gotovo deset odsto, na 80,08 USD.

Pad cijena posljedica je usporavanja rasta privreda jer zbog toga slabi i potražnja za naftom, prenosi SEEbiz.

Trgovce najviše zabrinjava dalji rast broja zaraženih covidom-19 u Kini, što je potopilo nade da će najveći uvoznik nafte u svijetu u kratkom roku ukinuti sva korona ograničenja i tako doprinijeti rastu potražnje za energijom.

Prošle sedmice su Peking i neki drugi veliki gradovi izvijestili o najvećem broju novozaraženih od početka pandemije.

"Rast broja novih slučajeva covida u Pekingu i drugim gradovima podsjetio nas je da ne treba tako skoro očekivati promjenu u putanji rasta ekonomije i potražnje za naftom u najvećem svjetskom uvozniku nafte", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Zbog restriktivnih mjera protiv širenja virusa rast druge po veličini svjetske ekonomije već duže vrijeme usporava.

Očekuje se i dalje usporavanje rasta američke ekonomije, s obzirom na to da tamošnja centralna banka, Federalne rezerve (Fed) zbog visoke inflacije najavljuje dalje povećanje kamatnih stopa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ponovo je prošle sedmice snizila procjenu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini, peti put od aprila, ističući covid-19 u Kini, visoku inflaciju i podizanje kamatnih stopa u velikim privredama.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) podigla je prognozu rasta potražnje u ovoj godini i podsjetila da 5. decembra na snagu stupa embargo EU na uvoz ruske nafte brodovima, što znači da treba naći zamjenu za oko 1,1 milion barela nafte dnevno.

Međutim, u narednoj godini rast potražnje trebalo bi da zakoče nepovoljni ekonomski trendovi, procjenjuje IEA.