12-02-2021

CINMED izdao saglasnost za Sputnjik V

Crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CINMED) izdao je danas saglasnost za uvoz ruske vakcine Sputnjik V, saopšteno je iz Instituta.


Ilustracija, Foto: Pixabay/qimono

“Postupajući u skladu sa Odlukom Vlade o uslovima za davanje saglasnosti za nabavku vakcine Sputnik V, Institut je, po zahtjevu zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore Montefarm, danas izdao saglasnost za nabavku, odnosno uvoz vakcine Sputnik V (Gam-COVID-Vac), proizvođača FSBI “NRCEM N.A. N.F. Gamaleya” of the Ministry of Health of the Russian Federation, Ruska Federacija”, navodi se na sajtu Instituta.

Iz CINMED-a su naveli da je saglasnost izdata u skladu sa članom 5 Zakona o ljekovima, koji propisuje da se saglasnost za uvoz lijeka koji nije registrovan u Crnoj Gori izdaje za medicinski opravdane potrebe, odnosno u slučaju epidemija, elementarnih nepogoda ili drugih vanrednih stanja, radi zaštite zdravlja stanovništva.

“Kao i članom 8 Zakona, u skladu sa kojim Vlada preduzima mjere za snabdijevanje ljekovima u slučajevima vanrednih stanja i drugih posebnih situacija i propisuje poseban postupak i uslove za davanje odobrenja za nabavku ljekova”, kazali su iz Instituta.

Oni su pojasnili da je Sputnjik V kombinovana vektorska vakcina za prevenciju infekcije koronavirusom i da sadrži dvije komponente.

“Komponenta I sadrži rekombinantni humani adenovirusni vektor (26. serotipa), koji kodira protein S virusa SARS-CoV-2 i Komponenta II sadrži rekombinantni humani adenovirusni vektor (5. serotipa) koji kodira protein S virusa SARS-CoV-2”, naveli su iz CINMED-a.

Oni su kazali da je vakcina namijenjena za intramuskularnu primjenu.

“Vakcinacija se izvodi u dvije faze: prvo komponentom I u dozi od 0,5 mililitara a zatim, nakon propisanog vremenskog intervala, komponentom II u dozi od 0,5 mililitara”, naveli su iz Instituta.


(MINA News)