11-06-2021

Čišćenje klima uređaja je veoma značajno za nesmetan rad i dugi vijek korišćenja

Topli dani su počeli, a sa njima, uskoro, stiže i sezona intenzivnog korišćenja klima uređaja. Redovno čišćenje klime je neophodno!

Čišćenje klima uređaja je veoma značajno za nesmetan rad i dugi vijek korišćenja | Radio Televizija Budva

Bez obzira koju vrstu klime ste odabrali za svoj životni i poslovni prostor, veoma je bitno održavanje klima uređaja. To prije svega podrazumjeva redovno čišćenje.

Pojava neprijatnog mirisa je prvi znak da je vrijeme za čišćenje klima uređaja.

Prozorske klime za razliku od standardnih klima uređaja, koje se sastoje od spoljnog i unutrašnjeg dijela, sadrže samo jednu jedinicu u kojoj se nalazi kompresor, isparivač, kondezator, ventilator.

Ovi klima uređaji prikupljaju vlagu iz vašeg doma kako bi proizveli hladan vazduh. Ponekad, ona se zaglavi u jedinici, gde ostane i doprinosi rastu plijesni, što dovodi ne samo do pojave neprijatnog mirisa prilikom rada klime već i do razvoja raznih alergija.

Čišćenje klima uređaja mora se obavljati i zbog sprečavanja curenja vode na dno prozora i pod jedinicu.

Redovno čišćenje klima uređaja

Za redovno čišćenje klima uređaja koristite 3 % rastvora vodonik-peroksida.

Njime poprskajte područje dovoda i odvoda na prednjoj strani jedinice i ostavite da se osuši. Tek kada ste sigurni da je klima potpuno suva možete je ponovo uključiti.

Najbolje je da to uradite uveče, pred spavanje, jer u toku noći ima dovoljno vremena za sušenje ili, ujutru, ako ste sigurni da veći dio dana nećete biti kući.

Izbjegavajte kontakt sa očima i obavezno nakon čišćenja operite ruke. Stručnjaci napominju da nikako ne smijete za čišćenje klima uređaja da koristite alkohol jer je zapaljiv, kao ni izbjeljivač, jer može da ošteti uređaj i da izduvni vazduh učini toksičnim.

Mjesečno čišćenje filtera na klimi

Filteri za klima uređaje su “pluća” vaše jedinice. Ako su oni prljavi, onda ni vazduh koji prolazi kroz njih nije čist.

Da biste došli do filtera pomoću šrafcigera sklonite prednju ploču. U zavisnosti od modela prozorske klime, filteri se drugačije izvlače pa je potrebno da pri prvom čišćenju provjerite uputstvo.

Filter je najbolje oprati mlazom tople vode kako bi se otklonila sva nečistoća, a zatim upijte višak vode suvim peškirom i ostavite da se osuši.

Najbolje je da se filter na klimi čisti jednom mjesečno, naročito ako imate kućne ljubimce ili je vaš stan u prašnjavom kraju.

Sezonsko čišćenje klima uređaja

Servis klima uređaja i čišćenje pred proljće kao i nakon upotrebe tokom ljeta je veoma bitno za produžavanje njegovog vijeka trajanja.

Kada skinete kućište, da biste otklonili prljavštinu sa ploča koristite finu četkicu. Nakon toga, poprskajte rebra i oko zavojnica na prednjoj i zadnjoj strani uređaja kondenzovanim vazduhom i otklonite prašinu oko ventilatora i motora u centru uređaja.

Na kraju, obavezno usisajte svoju prozorsku klimu!