13-04-2021

Crna Gora će predložiti Srbiji zajedničku gradnju autoputa

Ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić kazao je da će ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislavu Momiroviću predložiti da dvije države zajednički konkurišu za sredstva za završetak autoputa od Beograda do Bara.

Crna Gora će predložiti Srbiji zajedničku gradnju autoputa | Radio Televizija Budva

Foto:


On je u izjavi za Tanjug kazao da su Crna Gora i Srbija povezane ekonomski, a da je potrebno izgraditi željezničku i drumsku infrastrukturu kako bi to pospješili.

“Mi smo prvu dionicu autoputa Bar-Boljare priveli kraju. Završeno je 92 odsto radova, ali je bilo dosta kašnjenja u realizaciji", rekao je Bojanić koji boravi u dvodnevnoj posjeti Beogradu.

On je kazao da su različiti uzroci kašnjenja izgradnje, kao i da je izvođač kao jedan od njih naveo epidemiju.

"Na kraju smo ipak napravili novi dogovor, i oni su se obavezali do 30. novembra završe ovu dionicu", rekao je Bojanić.

On je podsjetio da su radovi finansirani kreditom Eksim banke Kine i rekao da očekuje produženje rokova realizacije kredita, jer su uslovi njegovog korišćenja poremećeni zbog kašnjenja radova.

"Prema prvobitnom ugovoru kada je počelo izvođenje radova, trebalo je da dvije godine mi koristimo taj autoput i naplaćujemo putarinu kako bismo mogli da otplaćujemo kredit, a evo dvije godine se kasni. Ušli smo u zonu da bi trebalo da plaćamo autoput, a nismo ga završili", objasnio je Bojanić.

On je najavio da će na sjutrašnjem sastanku sa Momirovićem crnogorska strana predložiti zajednički rad na završetku autoputa.

"U Srbiji ostaje dionica od Požege do granice s Crnom Gorom, stotinak kilometara, a u Crnoj Gori od Mateševa nekih sedamdesetak kilometara i jedna od ideja je da sjutra otvorimo temu da li možemo zajednički da konkurišemo pred evropskim fondovima, ili nekim drugim, da to predstavimo kao zajednički projekat i da tražimo finasiranje", rekao je Bojanić.

On je dodao da Crna Gora želi i završetak modernizacije pruge Beograd-Bar, prije svega zbog barske luke s kojom vlada susjedne zemlje, kako kaže, ima ozbiljne planove.

Bojanić je naveo da pruga u zaleđu ima Luku Bar koja je jedan od najvrjednijih crnogorskih resursa.

"Sa njom imamo značajnih planova, i uz to ide želežnička pruga koja je u dosta lošem stanju, i to je takođe jedan od prioriteta za finasiranje iz Fonda za Balkan iz Evropskog investicionog plana. Videćemo da i rekontrukciju kompletne pruge radimo zajednički", rekao je Bojanić.

On je potvrdio ranije najave da će do početka ljetnje turističke sezone nova državna aviokomapnija To Montenegro početi da radi.

“Optimista sam da ćemo ove sezone imati operativan To Montenegro, da će se njeni avioni pojaviti i na beogradskom i svim ostalim aerodromima, i da će dovesti poslovne ljude, turiste i sve ostale koji žele u Crnu Goru", rekao je Bojanić.