08-07-2020

Crna Gora će se izboriti s novim talasom virusa

Kineski ambasador u Podgorici Liu Đin kazao je da je siguran kako će se Crna Gora, pod vođstvom Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela, uspješno izboriti sa trenutnim talasom širenja novog korona virusa.

Crna Gora će se izboriti s novim talasom virusa | Radio Televizija Budva

I u Kini i u Crnoj Gori je sada važno pažnju usmjeriti i na oporavak ekonomije (Foto: Gov.me) I u Kini i u Crnoj Gori je sada važno pažnju usmjeriti i na oporavak ekonomije (Foto: Gov.me)
Sa Liu Đinom danas je razgovarao potpredsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za borbu protiv zaraznih bolesti Milutin Simović.

Iz Vlade je saopšteno da je Ambasada NR Kine, posredstvom kineskog Crvenog krsta, obezbjedila 40.000 medicinskih i 15.000 maski tipa N95.

Potpredsjednik Simović se zahvalio i na ovom novom činu solidarnosti i podrške, kao i za nedavnu isporuku 10 tona dezinfekcionih sredstava za javne površine koju je kao donaciju uputila kineska kompanija "Shandong Dongfang Hioyuan Chemical Import and Export", čiju su realizaciju pomogle kompanije CRBC i "ZheJiang VRN Wine Company".

Ambasador Đin je kazao da je "siguran da će se pod vođstvom Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tijela, Crna Gora sa uspjehom izboriti i sa trenutnim talasom širenja novog korona virusa".

"I u Kini i u Crnoj Gori je sada važno pažnju usmjeriti i na oporavak ekonomije, uz strogu kontrolu širenja virusa. Borba protiv COVID 19 je globalni izazov. Vlade Kine i Crne Gore su od početka pandemije dokazale da su joj građani i njihovo zdravlje na prvom mjestu", istakao je Đin.

Simović se, kako se navodi u saopštenju, zahvalio ambasadoru na održavanju redovne komunikacije kojom se pospješuju dobri i prijateljski odnosi Crne Gore i NR Kine.

Simović je konstatovao da se u periodu od prethodnog susreta mnogo toga promjenilo na globalnom nivou, u Crnoj Gori i u NR Kini, a kao posljedica pandemije bolesti COVID 19.

"Crna Gora je mala država, ali velike snage, volje i odlučnosti, i ostaje posvećena ključnoj brizi o zdravlju građana i borbi protiv pandemije, na bazi solidarnosti, razumjevanja i saradnje“, kazao je Simović.

Potpredsjednik se zahvalio narodu NR Kine na kontinuiranoj podršci koju pruža Crnoj Gori tokom pandemije: "Svaka podrška prijatelja je važna, i mi je nikada ne mjerimo u tonama, količinama ili iznosima, nego u postupcima i u iskrenom odnosu".