14-05-2020

Crna Gora među prvima u Evropi nastavlja fudbalsku ligu

Telekom 1. CFL nastaviće se 30. maja, dva dana ranije od prethodno utvrđenog datuma (1. jun). Kakva je situacija u ostalim evropskim šampionatima?


Foto: AFP

Zvanično je - Telekom 1. Crnogorska fudbalska liga, koja je prekinuta 13. marta zbog pandemije koronavirusa, nastaviće se u subotu 30. maja utakmicama 24. kola. Dan kasnije trebalo bi da se nastavi i takmičenje u Drugoj ligi.

Ovo su parovi toliko iščekivane runde CFL-a: Zeta - Rudar, Podgorica - Iskra, Kom - Sutjeska, Petrovac - OFK Titograd i Budućnost - Grbalj.

Poznato je i da će se svi, ili velika većina mečeva, igrati u noćnom terminu, a radi se na tome da što više utakmica bude prenošeno uživo, jer će se igrati pred praznim tribinama.

Preostalih 13 kola, u koje lider Budućnost ulazi sa devet bodova više od drugoplasirane Sutjeske, treba da se odigraju do 24. jula, kada ističe Uefin rok za prijavu timova koji će igrati na evropskoj sceni. Ako Uefa produži rok, dobiće se još termina koji bi mogli da se iskoriste za završnicu Kupa.

Odluka FSCG da se prvenstvo nastavi 30. maja stigla je nakon što je Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti dalo zeleno svjetlo da se sportska takmičenja nastave dva dana ranije od prethodno utvrđenog datuma (1. jun). Sportisti će, takođe, već od sjutra moći da treniraju u grupama - punim, ili gotovo punim kapacitetom.

To je takođe ubrzanje popuštanja mjera, jer je drugi stepen ublažavanja trebalo da krene 18. maja.

Tako je u Crnoj Gori, a kako je u ostalim fudbalskim šampionatima širom Evrope? Fudbal se polako vraća u većem dijelu Starog kontinenta, a crnogorski šampionat je među prvima koji će biti nastavljen, nakon njemačke Bundeslige koja kreće već za dva dana.

Donosimo pregled i presjek stanja važnijih evropskih nacionalnih fudbalskih šampionata za vrijeme koronavirusa.

NJEMAČKA: Kreću već u subotu, 16. maja, pred praznim tribinama i uz rigorozne mjere. "Neće biti katastrofa i ako neko od igrača bude zaražen", kazao je juče izvršni direktor Borusije Dortmund Karsten Kramer.

ENGLESKA: Još traju maratonski razgovori i analize predstavnika klubova, lige, profesionalnih fudbalera, TV emitera, zdrvavstvenih službi, ministarstva... Plan je da se nastavi u junu, ali Premijer liga ne može da uradi ništa dok ne stigne dozvola vlade.

ITALIJA: More informacija, izjava, kontradiktornih stavova... Konačno, Serija A je juče ponudila dva datuma za nastavak - 13. i 20. jun, ali je ministar sporta Vinćenzo Spadafora i dopunjeni medicinski protokol FS Italije opisao kao "nedovoljan".

ŠPANIJA: "Ako sve bude kako treba, nastavljamo 12. juna", kazao je predsjednik La Lige Havijer Tebas. Pretpostavlja se da će se do kraja jula svaki dan igrati barem po jedna utakmica.

FRANCUSKA: "Ključ u bravi". Vlada je stopirala sve sportske aktivnosti do septembra, Liga je zaključena, PSŽ je proglašen prvakom, ali su ostali repovi - Lion je već tražio odštetu jer neće moći da se bori za evropska takmičenja, Amijen se žalio Sudu zbog ispadanja.

HOLANDIJA: Prvenstvo je prekinuto, ali nije proglašen prvak. AZ Alkmar, Tvente i Kambur smatraju da su žestoko oštećeni.

BELGIJA: Prva zemlja koja je prekinula sezonu, ali je nakon upozorenja Uefe zvanična potvrda odluke već četiri puta odlagana. Teško, međutim, da će se nastaviti liga u kojoj nastupa Aleksandar Boljević i još nekoliko naših fudbalera.

PORTUGAL: Trebalo je da se nastavi 30. maja, ali je početak pomjeren za 4. jun, kako bi se dobilo više vremena za inspekciju stadiona.

RUSIJA: Plan je da se nastavi 21. ili 28. juna, ali opcija prekida zbog epidemije koja još uvijek hara nije isključena.

AUSTRIJA: Jedna od prvih zemalja koja je dozvolila treninge, a liga će se nastaviti početkom juna.

POLJSKA: Marko Vešović i saigrači iz Legije imaće šansu da sačuvaju prvo mjesto i osvoje titulu u šampionatu koji će se nastaviti 29. maja.

ČEŠKA: Trebalo bi da krene prva nakon Bundeslige - 25. maja. U pogonu će biti i Vladimir Jovović, krilo Jabloneca.

MAĐARSKA: Već 23. maja će biti odigrane dvije utakmice Kupa, a zatim kreće i prvenstvo.

DANSKA: Nastavak je 28. maja. Promijenjena je i satnica, kako bi što više mečeva bilo dostupno na televiziji.

ŠVAJCARSKA: "Sajdžije" su i dalje oprezne. Vlada je dala da se igra od 8. juna, ali klubovi vjerovatno neće krenuti prije 20.

TURSKA: Nastavlja se 12. juna.

UKRAJINA: Još nema plana, nema odluke. Čekaju se mjere vlade.

ŠVEDSKA: Sead Hakšabanović i ostali fudbaleri trebalo bi 14. juna da krenu sa takmičenjem.

SRBIJA: Nastavak je 30. maja, ali u izmijenjenom formatu. Odigraće se samo preostala četiri kola regularnog dijela sezone.

HRVATSKA: "Restart" je zakazan za 6. jun. Sedmicu ranije igraće se dva meča polufinala Kupa.

SLOVENIJA: Igraće se u junu, ali se još ne zna datum.

BIH: Još nema odluka da li će se nastaviti prvenstvo.


Izvor: Vijesti