09-10-2018

Crna Gora ne razmišlja o skraćenju radne sedmice

Crna Gora je daleko od skraćenja radne sedmice na četiri dana, jer o tome ne razmišljaju u Vladi i biznisu, dok sindikat smatra da bi bilo dobro kad bi se izborili da radnici rade 40 sati sedmično, piše Pobjeda.

Crna Gora ne razmišlja o skraćenju radne sedmice | Radio Televizija Budva

Predstavnici Ministarstva javne uprave saopštili su da se ne razmatra mogućnost skraćivanja radne sedmice i podsjetili da je Vlada prošle godine, na njihov predlog, usvojila izmjene Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, kojim je definisala novo radno vrijeme od sedam do 15 časova.

“Ta inicijativa je došla od državnih službenika, a testirana kroz anketu među zaposlenima. Pri predlaganju ovih izmjena vodili smo se praksom i uporednim iskustvima država regiona, koje su ranije uvele radno vrijeme od sedam, odnosno osam sati, s ciljem povećanja produktivnosti”, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su dodali da su to uradile Srbija, Bosna i Hercegovina (BiH) i Hrvatska.

U Uniji slobodnih sindikata (USSCG) smatraju da je skraćenje radne sedmice na četiri dana dobar model, ali da je njihov cilj da odezbijede da se poštuje zakonska norma da radnici rade 40 sati sedmično.

“USSCG se od 2009. bori za poštovanje 40-satne radne sedmice, sa minimum jednim slobodnim danom i poštovanje prava zaposlenih za vrijeme državnih i drugih praznika. Često smo ukazivali na te probleme, ali do danas nijesmo nailazili na razumijevanje državnih institucija, niti na pomoć u rješavanju osnovnih pitanja za sve zaposlene”, kazali su predstavnici USSCG.

Oni su naveli da je nesporno da je skraćenje radne sedmice dobar model.

“Razvijena društva prepoznala su da se na taj način stimuliše zapošljavanje, radnici su produktivniji, manja je mogućnost povreda na radu, manje umora i stresa, a time i grešaka na poslu. Međutim, taj model je trenutno za nas nedostižan, jer se ne poštuju ni fundamentalna prava iz radnog odnosa”, saopštili su iz USSCG.

Predstavnici Montenegro biznis alijanse (MBA) smatraju da je skraćenje radne sedmice dobar sistem za razvijene, dok zaposlenim u ekonomijama u razvoju ostaje da sačekaju bolja vremena.

“O skraćenju radne sedmice za jedan dan može se govoriti u razvijenim zemljama sa najnaprednijim tehnologijama i najmodernijim komunikacionim mogućnostima. To pitanje je dominantno vezano za produktivnost, ekonomičnost i rentabilnost”, rekli su iz MBA.

Oni su dodali da nije pogodan trenutak da se to pitanje razmatra u Crnoj Gori, zemlji u razvoju koja se uspješno kreće prema članstvu u EU.